De dollar en de VS zijn voortaan niet meer helemaal te vertrouwen

Einde van een tijdperk: met het verlies van de hoogste kredietstatus is officieel vastgesteld dat de dollar en de VS niet meer helemaal zijn te vertrouwen. Gisterenavond maakte S & P, het belangrijkste kredietrating bureau bekend dat de VS de hoogste status verliest en die voorlopig ook niet terugkrijgt. Interessant is dat de motivatie amper bestaat uit economische overwegingen. Het vertrouwen in de VS is met name verlaagd omdat een land waar politici zo raar met elkaar omgaan niet in staat kan worden geacht goed om te gaan met zijn geld.
Of het erg is? Voor het prestige van de VS (en van Obama) zeker. De VS zijn in zekere zin gedegradeerd tot tweederangsland. Niet langer in de kopgroep, samen met Lichtenstein en het eiland Man (zie ranglijst), maar in de Jupiter League met België.
De economische gevolgen zijn niet te overzien. Als een normaal land zijn kredietstatus verlaagd ziet leidt dat tot hogere rente. Maar de VS zijn geen normaal land, maar de grootste economie van de wereld. De komende maanden zullen uitwijzen wat de gevolgen zijn.