FD: verkoopgolf op de beurs de opmaat tot meer ellende

Aandelenmarkten lopen volgens aloude wijsheid een kwartaal tot een halfjaar voor op de werkelijkheid, schrijft het FD.
In juli 2007 bereikte de AEX zijn hoogste punt voor de crisis. Het was de opmaat tot de ellende die tot de Grote Recessie leidde. De markt als kanarie in de kolenmijn.
Met de voorspellende waarde van de aandelenmarkt in de achterzak biedt het bloedbad van de laatste twee weken een grimmig beeld, gaat het FD verder.
De wereldwijde vrees voor een dubbele dip, gecombineerd met de angst voor een escalerende Europese schuldencrisis is beleggers te veel geworden. Ze vluchten allemaal naar de uitgang. De grootste risicofactor: de Europese schuldproblemen, als beleidsmakers de crisis niet weten in te perken en financiële stress tot een vertrouwensschok leidt.
Het risico dat dit gebeurt is akelig groot, waarschuwt journaliste Gillian Tett in de Financial Times. Zij ziet gevaarlijke parallellen tussen de financiële crisis van 2008 en de stapsgewijs verslechterende eurocrisis. Griekenland werd beschouwd als een geïsoleerd geval met alleen een liquiditeitsprobleem.
Na lang aanmodderen is op 21 juli eindelijk onderkend dat de Griekse schuld geherstructureerd moet worden.
Een terechte onderkenning van het echte probleem stelt Tett, maar met een perfide neveneffect. ‘Het heeft beleggers doen realiseren dat effecten die ooit risicovrij leken, nu kredietrisico dragen.
Angst is daarmee het grootste gevaar geworden.