Steeds meer mensen tanken en rijden weg zonder te betalen

Meer mensen gooien hun tank vol en rijden dan weg zonder te betalen. De hoge benzineprijzen maken dat lucratiever.

SODA, dat namens tankstations achter de dieven aangaat en aangifte doet, ziet nu wekelijks 350 tot 370 automobilisten doorrijden zonder af te rekenen, eerder dit jaar waren dat er ongeveer 300 per week. "Ik denk dat er geen toename is van criminaliteit, maar van onmacht", zegt Lourens 't Hart van SODA tegen de NOS. "Mensen willen wel betalen, maar kunnen niet betalen."

Op sociale media ging het deze week al rond: de boete van 131 euro voor wegrijden zonder te betalen is lager dan de prijs van een volle tank (165 euro voor een tank van 70 liter). Maar die vlieger gaat niet op. "De grap is leuk, maar wat er niet bij wordt verteld is dat je 131 euro boete moet betalen plús het tankbedrag. Ook zonder boete is het duur en met schadevergoeding is het nog duurder", zegt 't Hart.

De kans dat je gepakt wordt is overigens groter geworden, aangezien veel tankstations camera's hebben hangen. Wat vaker gebeurt, is dat mensen wel naar de kassa gaan, dan zeggen dat ze geen geld bij zich hebben en later terugkomen. Dit zijn zogenoemde kloppers: ze kloppen op hun zakken om duidelijk te maken dat ze geen portemonnee bij zich hebben.