Dure Zwitserse frank legt tijdbom onder Saint-Tropez

Het gemeentebestuur van het mondaine Franse badplaatsje Saint-Tropez loopt het koude zweet over de rug: de run op de Zwitserse frank heeft een tijdbom gelegd onder de lening die de gemeente vier jaar geleden afsloot. Dat schrijft de Wall Street Journal.
Saint-Tropez, woonplaats van Brigitte Bardot en toevluchtsoord van Jan des Bouvrie, sloot in 2007 een 30-jarige lening af ter waarde van 6,7 miljoen euro. De rente bedroeg 3,94%. Maar vanaf mei 2012 wordt de rente variabel en onderhevig aan de schommelingen in de koers van de Zwitserse frank ten opzichte van de euro.
Gemeenteambtenaren hebben uitgerekend dat als de wisselkoers op dit niveau blijft, de rente voor de lening oploopt tot 30%. Ook al is Saint-Tropez behoorlijk welvarend, deze last kan het stadje met 6.000 inwoners niet dragen.

De Zwitserse frank is de afgelopen maanden fors in waarde gestegen. Door de aanhoudende eurocrisis is de munt, net als goud, een vluchthaven geworden.
Volgens de WSJ is St.-Tropez niet de enige gemeente die in de problemen dreigt te komen door de Zwisterse frank. In Hongarije hebben tal van gemeenten geleend in Zwitserse franken.

Bron(nen):   The Wall Street Journal