FD: De ruzie tussen Jan Kees de Jager en De Nederlandse Bank gaat door

"Minister Jan Kees de Jager is de slechtste minister van Financiën sinds de Tweede Wereldoorlog." Het verhaal over de beroerde relatie tussen het ministerie van Financiën en DNB in het FD begint sterk:
"Als de Duitsers zeggen: spring!, dan zegt De Jager: hoe hoog?
Deze politiek dodelijke stoot onder de gordel kwam twee weken geleden uit een ogenschijnlijk onverdachte hoek. De Amerikaanse hoogleraar economie Melvyn Krauss mocht hem zonder enige onderbouwing plaatsen in Nieuwsuur.
Krauss komt echter niet uit een volledig onverdachte hoek. Hij is al vele jaren adviseur van de presidenten van de Nederlandsche Bank, eerst Wim Duisenberg en later diens opvolger Nout Wellink."

Volgens het FD gaat de oorlog tussen ministerie en bank door, ook nu Nout Wellink weg is.
De verhouding tussen DNB en Financiën is de afgelopen vijf jaar onder steeds meer druk komen te staan. Bij de teloorgang van de DSB en Icesave, de overname en het terugkopen van ABN Amro en alle steun die aan banken is verleend tijdens de kredietcrisis, is er toenemende frictie ontstaan, vooral door een mix van schuldvragen, de inzet van tientallen miljarden euro’s en het ongenoegen van ‘de politiek’.

Tussen voormalig  minister van financin Wouter Bos (PvdA) en Wellink (CDA) ging het goed. Maar tussen De Jager en de bank gaat het veel minder goed. Vooral omdat De Jager de bank beledigde bij de opvolging van Wellink: er werd iemand gekozen die de bank niet wilde. De top van de bank heeft in een gesprek met Rutte ne De Jager gezegd dat ze de minister te licht vinden voor zijn functie, schrijft het FD.
Inmiddels is Wellink weg, maar zijn cultuur zit na bijna dertig jaar nog in het behang van DNB.
En overigens: zou de Bank gelijk kunnen hebben, en is De Jager inderdaad een lichtgewicht (woordgrapje..)? Wat er rond de Griekse schulden allemaal fout ging stemt tot nadenken.