Stoppen met vlees eten is een luxe, die niet iedereen zich kan veroorloven

In Nederland eten we langzaam steeds minder vlees, meldt het CBS. We zouden er zelfs best helemaal mee kunnen stoppen, dan houden we genoeg goed voedsel over. Maar dat geldt niet voor elk land op de wereld.

Landbouwprofessor in Wageningen, Simon Oosting, legt bij EenVandaag uit dat je in ons land geen vlees nodig hebt, omdat je dieren grondstoffen geeft die je ook zelf zou kunnen eten. "Als je veedieren restproducten laat eten zorg je enerzijds dat die producten verdwijnen en anderzijds hoef je daarmee minder voedsel voor de beesten te verbouwen." Het voedsel dat je eerst voor het vee verbouwde kun je dan zelf opeten, waardoor er nog minder voedsel nodig is. We zouden dan wel nog maar een kwart tot de helft van onze dagelijkse dierlijke eiwitten binnen krijgen.

Maar in arme landen in Afrika bijvoorbeeld zouden mensen nog veel minder belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgen als ze stoppen met vlees eten. De bodem is er droger waardoor het veel moeilijker is om andere gewassen te telen. "Een uitgebalanceerd dieet is daardoor een stuk moeilijker om vol te houden in dit soort landen."

De bevolking in armere landen heeft relatief makkelijk toegang tot dierlijke producten. Zonder dit voedsel zouden ze in de problemen komen. Sterker nog, zij hebben eigenlijk meer dierlijke producten nodig, in plaats van minder.

Bron(nen):   EenVandaag