Nobelprijswinnaar Stiglitz: Duitsland maakt te weinig schulden

De Duitsers (en hij vindt vermoedelijk hetzelfde van de Nederlanders) doen volgens Nobelprijs-econoom Joseph Stiglitz precies het verkeerde om de crisis te ondervangen. Degenen die rijk zijn geworden, speculanten en beleggers, krijgen hun zin en worden daardoor rijken, en de gewone mensen moeten de rekening betalen. Raar, zegt Stiglitz tegen de FAZ.
Het is zoals het nu gaat verre van zeker of de euro het gaat redden, denkt Stiglitz. De politici komen naar zeer traag tot een samenhangend beleid en dat is, volgens hem, ook nog het verkeerde. "De Euro behouden is duur, maar denk niet dat het niet duur zal zijn van een omelet weer afzonderlijke eieren te maken."
Maar het voornaamste is dat Europa het pad van groei kiest. En economische groei wordt niet bereikt door besparingen, maar door geld uit te geven."Geen bedrijf zou doen wat landen nu doen. Lenen is voor Duitsland op dit moment extreem goedkoop. En dus gaat u aflossen!"
In 1929 is getoond dat dat nergens toe leidt, en dat zouden we niet nog een keer doen, hadden we afgesproken. Maar we doen het toch, zegt Stieglitz

Bron(nen):   Frankfurter Allgemeine Zeitung