Cryptomunten enorm in opmars: meesten kochten ze vorig jaar voor het eerst

Wie cryptomunten kocht deed dat in bijna de helft van de gevallen vorig jaar voor het eerst, althans in de VS en Zuid-Amerika. Dat blijkt uit onderzoek van cryptoplatform Gemini onder 30.000 mensen.

Op een feestje, op je werk, op de voetbalclub... Het is tegenwoordig schier onmogelijk om de crypto-adepten te ontwijken. Voor elk probleem lijkt er wel een blockchain-oplossing klaar te liggen. 'Wees er vroeg bij, anders mis je de boot', is het adagium.

Buiten de westerse wereld lijkt de keuze voor bitcoin nog aantrekkelijker. De oplopende inflatie is voor velen de belangrijkste reden om te gaan investeren in bitcoin of ethereum. In Brazilië en Indonesië zou meer dan veertig procent van de mensen cryptomunten in bezit hebben. De inflatie is al jaren torenhoog in deze landen.

Ook circa twintig procent van de Amerikanen en Britten investeert in crypto. Slechts zestien procent geeft aan dat inflatie een drijfveer is voor aankoop. Zij beleggen vooral vanwege het lange termijn potentieel van het financiële product.

Nederland is niet meegenomen in het onderzoek. Volgens de AFM hebben zo'n 1,2 miljoen Nederlanders cryptomunten in bezit.