"Er komt wereldwijd de komende jaren grote onrust"

Yaneer Bar-Yam, theoreticus van de complexiteit, legt in de New Scientist uit waarom de wereld staat voor grote sociale onrust en mogelijk erger. Oorzaak: de voedselprijzen. Hij heeft recht van spreken. "In december 2010 waarschuwden we de Amerikaanse regering dat op basis van onze theorie een gevaarlijk niveau was bereikt. Vijf dagen later stak in Tunesië een groentemarktkoopman zich in brand en begon de revolutie in de Arabische wereld."
De komende tijd is de kans op onlusten op basis van de theorie van Yaneer Bam Yam ook groot, om daarna weer wat terug te zakken. "De huidige top in prijzen van grondstoffen en voedsel komt mede door speculanten. En zal dus weer wat dalen." Maar over twee jaar komt de index op een structureel hoog niveau en is veel onrust te verwachten wereldwijd."
"Het zal geleidelijk gaan, die wreldwijde komst van de fase van rellen en onrust. Je kunt het vergelijken met de overgang van vloeibaar gas, naar gewoon gas. Dat is niet een moment, maar aan het eind is het wel gas geworden."

Bron(nen):   New Scientist