De inflatie gaat heel sterk dalen

De inflatie is nu extreem hoog. Maar nu al staat bijna vast dat hij aan het eind van het jaar scherp zal dalen. Van 9 procent nu naar maximaal 3 of misschien nog wel lager. Een heel groot deel van de inflatie komt door de prijzen van energie. De prijs van energie is immers 2,5 keer gestegen.

Maar het is ondenkbaar dat hij aan het eind van het jaar weer met 250 procent stijgt. En dus zal de inflatie scherp dalen zodra de prijsstijgingen een jaar oud zijn. Het inflatiecijfer is immers de prijsstijging ten op zicht van een jaar eerder.

'De energieprijzen zijn nu ruim tweeënhalf keer zo hoog als een jaar geleden', rekent Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het Centraal Bureau voor de Statistiek in het FD voor. 'Om dit inflatieniveau vol te houden, moeten die prijzen dus wéér tweeënhalf keer zo hoog uitvallen. Dat is niet heel waarschijnlijk. Het kan dus haast niet anders of de inflatie gaat weer dalen.'

'En gaan we terug naar de energieprijzen van een jaar geleden, dan kun je zelfs een periode van deflatie hebben.' Bij deflatie dalen de prijzen gemiddeld. 

Bron(nen):   FD