Ikea gebruikte Oost-Duitse politieke gevangenen als ‘slaven’

Grote kans dat je in de jaren tachtig aangeschafte Ikea-bank is gemaakt door een Oost-Duitse politieke gevangene. Volgens de Duitse omroep WDR heeft de Zweedse meubelgigant in de jaren zeventig en tachtig Oost-Duitse politieke gevangenen gebruikt voor het in elkaar zetten van meubels. Destijds bouwde Ikea een netwerk van fabriekjes in Oost-Duitsland. In totaal ging het om 65 ateliers waar meubels en onderdelen voor meubels geproduceerd werden, meldt de WDR.
Volgens de omroep blijkt uit de documenten van de voormalige Stasi dat Ikea nauw samenwerkte met de Oost-Duitse autoriteiten. De oprichter van Ikea, Ingvar Kamprad, had naar eigen zeggen geen weet van de inzet van politieke gevangenen en als dat al zo zou zijn, dan was dat volgens hem "in het belang van de samenleving".

De Ikea-fabrieken werden vaak in de buurt van gevangenissen gebouwd, zoals die van Waldhiem. Daar werd de populaire bank 'Klippan' gemaakt. Volgens een voormalige gevangenisbewaker werden er wel degelijk gevangenen ingezet in de fabrieken. Een gevangene bevestigt dit en heeft het over "erbarmelijke werkomstandigheden". "Onze ploeg leefde in de fabriek waar alle ramen afgeplakt waren. We zagen geen buitenlicht en de machines waren primitief", vertelt Hans Otto Klare die in de gevangenis terecht kwam na een mislukte poging om Oost-Duitsland te ontvluchten. "De machines hadden geen zitjes. We kregen ook geen oorbescherming en geen handschoenen. De werkomstandigheden in de Ikea-fabriek waren nog slechter dan die in andere Oost-Duitse fabrieken en we werden er behandeld als slaven."

Sabine Nold, woordvoerster van Ikea Duitsland geeft geen commentaar op de onthullingen van WDR maar Ikea kwam eerder al met een verklaring dat ze geen bewijs gevonden heeft van 'slavenarbeid' in het voormalige Oost-Duitsland.

Kamprad richtte Ikea op in 1943. Onlangs werd onthuld dat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog actief lid was een Zweedse pro-fascistische politieke partij.

Bron(nen):   Het Laatste Nieuws  Daily Telegraph