Zelfs De Jager heeft nu grote zorgen om Grieken

Minister Jan Kees de Jager van Financiën maakt zich ‘grote zorgen’ om de situatie in Griekenland. De regering slaagt er maar niet de afgesproken bezuinigingsdoelen te halen. Ook beleggers en analisten hebben er weinig vertrouwen in. Zij lijken erop te rekenen dat de Europese reddingsboei niet zal volstaan, schrijft het FD.
De Jager zei dat gisteravond in Berlijn na een overleg met zijn Duitse en Finse collega. Er zou worden gesproken over het onderpand dat Finland wil. Maar dat onderpand is alleen nodig als er redding komt en daarvoor is beter gedrag van de Grieken nodig.
Vrijdag zei De Jager dat er ‘nog geen groot probleem’ in Griekenland was. Nu zei hij: ‘'We hebben op dit moment grote zorgen over Griekenland. Ze voldoen niet aan de eisen die gelden voor uitbetaling van de zesde tranche van het eerste hulppakket.’ Vrijdag vertrok plotseling het inspectieteam van het Internationaal Monetair Fonds en de EU dat bepaalt of Griekenland recht heeft op een volgend deel van de noodlening van 110 miljard euro.

Op 21 juli hebben de eurolanden een tweede lening van 109 miljard toegezegd, maar volgens De Jager staat besluitvorming daarover stil als Griekenland nog niet eens in staat is de afspraken die bij het eerste pakket horen na te komen.
De impasse heeft mogelijk een voordeel: in tal van landen is er politieke strijd over het nieuwe pakket. Angela Merkel heeft geen meerderheid in eigen gelederen en moet het hebben van steun van de oppositie. Dat is in Nederland ook zo, vanwege de PVV. In Finland is het nog ingewikkelder.