Shell luidt de noodklok: ‘Winter wordt een ramp zonder Russisch gas’

Voor het einde van het jaar van het Russisch gas af? Zonder gas uit Groningen zullen we dan ongekend moeten besparen komende winter, zegt Shell-topman Ben van Beurden in de Telegraaf. En energie wordt schreeuwend duur bovendien.

Van Beurden, baas van het grootste handelsbedrijf in gas, zegt dat het een enorme klus wordt om de 6,3 miljard kuub Russisch gas te vervangen door vloeibaar gas en duurzame energiebronnen. Toch is dat precies wat klimaatminister Rob Jetten van plan is.

Lng is geen wondermiddel”, waarschuwt Van Beurden. Vorig jaar importeerde Europa 168 miljard kubieke meter gas uit Rusland. "Als Europa die hoeveelheid wil vervangen door lng, dan zou het 120 miljoen ton moeten zien in te kopen. Dat is dan 30 procent van de markt. Dan zou je alles wat niet onder contract is verkocht moeten opkopen. Ik denk niet dat dit waarschijnlijk of geloofwaardig is. Het wordt een zware winter als er geen Russische mineralen naar Europa stromen.”

Het wordt niet alleen een zware, maar ook een peperdure winter. Energiedeskundige René Peters (TNO) in de Telegraaf: "Alle landen in Europa en Azië zijn op zoek naar lng. Dat wordt tegen enorme premies aangeboden. Nederland kan het zich misschien veroorloven als tijdelijke overbrugging. Maar we gaan ons ophangen aan gigantisch hoge prijzen die deze landen vragen."