Economische crisis Europa: rampzalig ruziënd richting ravijn

Economie
vrijdag, 21 oktober 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Uitstel komt er. Want Sarkozy wil een levensgevaarkijk plan doorduwen (goed voor Frankrijk, denkt hij, verkiezingen over 3 maanden) en Merkel wil dat niet. Uitstel dus. Niet omdat dat beter is, maar omdat ze niet anders kunnen. De regeringsleiders van de eurolanden nemen zondag geen besluit over de aanpassing van het noodfonds, de redding van Griekenland, de euro en Europa. Allesbeslissend zou die zijn. De Top der Toppen. Maar die komt nu later. De meningsverschillen tussen Duitsland en Frankrijk zijn te groot. Daarom willen die twee landen volgende week nóg een eurotop houden.Het grootste probleem is de versterking van het noodfonds EFSF. Sarkozy wil dat fonds gebruiken om de banken te ondersteunen. Zo hoopt hij te ontsnappen aan een verlaging van de kredietstatus van Frankrijk. Merkel wil het noodfonds bewaren voor eurolanden die in nood kunnen komen, zoals Italië en Spanje.
Waarschijnlijk wordt de extra top aanstaande woensdag gehouden. Afgelopen woensdagavond hielden de twee ook al een spoedvergadering, omdat ze het maar niet eens kunnen worden over de manier waarop de vuurkracht van het Europese noodfonds moet worden versterkt. Frankrijk wil dat het noodfonds ook zelf geld mag creeeren. Een soort 2e ECB. Dat vindt geen verstandige econoom buiten Frankrijk een goed idee.
Merkel mag vooralsnog van haar eigen parlement geen toezeggingen doen. Ze heeft nog geen mandaat en de kans dat ze dat mandaat krijgt is niet groot. Het parlement heeft immers afgedwongen dat over elke nieuwe ontwikkeling rond het fonds eerst goedkeuring moet worden gevraagd en dat parlement mort omdat de rekening voor Duitsland in de honderden miljarden gaat lopen.
De extra top woensdag is alleen bedoeld voor eurolanden. Dat betekent dat de top van alle 27 EU-lidstaten zondag wel kan worden afgerond. Waarom die gewoon doorgaat? "Dat is een goede vraag", zei de woordvoerder van Merkel. "Sarkozy wilde dat graag..." Zondag bespreken die politici onder meer de herkapitalisatie van banken. Er staat al een plan in de steigers dat naar verluidt tot een extra kapitaalversterking van € 70 mrd à 90 miljard euro behelst voor de Europese banken. voor versterking van de economische coördinatie wil van Rompuy een werkgroep opzetten. Het is de vraag of het Nederlandse kabinet zijn zin krijgt met zijn plan voor strengere begrotingsdiscipline.