Waarom huur je eigenlijk geen huis?

Een huurhuis in de vrije sector is in sommige steden een aantrekkelijk alternatief voor koop, heeft De Volkskrant vastgesteld. In bijvoorbeeld Amsterdam Den Bosch, Almere en Amersfoort zijn relatief goedkoop huurwoningen te vinden.  Dat blijkt uit een analyse door de Volkskrant van de huur- en koopprijzen in 36 grotere steden. Daarbij is gekeken hoeveel jaren huur in de vrije sector het kost om een gelijksoortige woning te kopen. Gemiddeld ligt die factor rond de 14,4 jaar huur voor een tussenwoning. Een gemiddeld appartement kost 15,1 jaar huur. Maar de verschillen zijn enorm. De verhouding tussen koop- en huurprijzen in Nederlandse steden kan met wel 64 procent variëren.

'Het is belangrijk dat huizenzoekers zich beter verdiepen in de voor- en nadelen van koop en huur', zegt hoogleraar vastgoedfinanciering Dirk Brounen. Hij vindt dat Nederlanders er veel te gemakkelijk van uitgaan dat kopen een slimme investering is, beter dan huren. Dat is volgens Brounen ondanks de hypotheekrenteaftrek lang niet altijd het geval. 'Helemaal nu de huizenprijzen dalen, kan huren een veel aantrekkelijker alternatief zijn.'

Ook voor Amsterdam geldt dat het huren van appartementen verhoudingsgewijs voordeliger is dan ze te kopen. De appartementen liggen veelal dicht bij het centrum en behoren tot de duurste van Nederland. Tussenwoningen zijn weer een goede koop, omdat die doorgaans in minder aantrekkelijke stadsdelen staan en dus relatief goedkoop zijn.

Bron(nen):   De Volkskrant