Artsen en ziekenhuizen verdonkeremanen 1 miljard euro

Artsen en ziekenhuizen hebben in 3 jaar tijd 1 miljard euro extra verdiend door zorg dubbel te declareren. Dat concludeert Fleur Hasaart in een promotieonderzoek aan de Universiteit Maastricht. Van 2006 tot en met 2008 is 5% van alle zorg dubbel in rekening gebracht bij zorgverzekeraars.

Sinds 2005 moeten artsen en instellingen behandelingen indienen volgens het systeem van dbc's, diagnose behandel combinaties. Dat houdt in dat ze een totaalpakket van handelingen in een keer declareren. In sommige gevallen worden handelingen die in het pakket horen, zoals het maken van röntgenfoto's, ook nog eens los gedeclareerd.

Het gesjoemel komt volgens Hasaart door de financiering van het Nederlandse zorgstelsel. Dat zou 'strategisch gedrag' door artsen uitlokken om hun inkomens op te krikken. Naast het dubbel declareren wordt ook op een andere manier gefraudeerd. Zo worden duurdere behandelingen gedeclareerd dan nodig of dan uitgevoerd.

De Orde van Medisch Specialisten laat weten zich totaal niet te herkennen in het onderzoek. De beroepsvereniging zegt geen signalen te hebben ontvangen dat er wordt gerommeld met declaraties en dat het de taak van de zorgverzekeraars is om dit uit te zoeken.

Bron(nen):   de Volkskrant