PvdA-hoofdkantoor in Duitse handen, de huur gaat fors omhoog

“Ik wil het hoofdkantoor van de Herengracht halen en in een normale wijk zetten. Dat scheelt ook weer geld, want zo’n kantoor in de Amsterdamse grachtengordel is natuurlijk niet gratis."
Spekman wil waarschijnlijk het pand verlaten vanwege de enorme huurstijging die er aan zit te komen. De Frankfurter Allgemeine en andere Duitse bronnen melden dat het pand aan de Herengracht onlangs voor 4,5 miljoen euro is gekocht door het Holland Fonds van het Bouwfonds. Dat wil het monumentale pand opknappen om vervolgens de huur te verhogen van 176 naar 220 euro per m2. Het Bouwfonds (een dochter van de Rabobank) heeft het Holland Fonds in het leven geroepen om Duitse particuliere investeerders aan te trekken voor onroerend goed in Nederland.

De belangstelling van Duitse investeerders voor onroerend goed in Nederland is niet nieuw. Inmiddels zou een kwart van de Nederlanse kantoren al in Duitse handen zijn. Volgens ING hebben Duitse investeerders met korte termijndoelstellingen in het verleden bijgedragen aan de leegstand van kantoren in Nederland.

Kijk voor meer economische berichten ook hier

Bron(nen):   Frankfurter Allgemeine  Nieuws uit Amsterdam