Energieprijzen stijgen met nog eens 25 procent per 1 juli

Essent gaat de variabele tarieven met 25 tot 30 procent verhogen, schrijft de NOS. Voor een gemiddeld gezin in een gemiddeld huis is dat 50 euro per maand

Deze verhogingen komen bovenop de eerdere prijsverhogingen van gemiddeld zo'n 20 euro per maand sinds 1 januari. Essent heeft samen met Eneco en Vattenfall ruim driekwart van de Nederlandse energiemarkt in handen.

Het is volgens de NOS nog niet duidelijk hoe hoog de prijsstijging bij de andere energiebedrijven zal zijn. Zowel Vattenfall als Eneco kunnen nog niet zeggen wat de prijzen per 1 juli zijn. "We zijn nog bezig met de inkoop", zegt een woordvoerder van Eneco. Maar het is te verwachten dat die prijzen in lijn liggen met die van Essent.

"De verwachting is dat consumenten die al een langere tijd een variabel tarief betalen een verhoging te wachten staat", zegt Sanne de Jong van prijsvergelijker Gaslicht.com tegen de NOS. De prijsverhoging voor mensen die een nieuw contract af moeten sluiten ligt nog veel hoger. Dat heeft te maken met de manier waarop grote energiebedrijven gas inkopen.

Zodra een nieuwe klant zich aanmeldt bij een energiebedrijf, begint dat bedrijf met het inkopen van gas en elektriciteit. Een flink deel van het gas dat consumenten het afgelopen jaar gebruikten was daarom al ingekocht vóór de grote prijsstijgingen in de tweede helft van 2021.

Bron(nen):   NOS