De signalen die wijzen op een daling van de huizenprijzen

Genoeg mensen hebben de hoop al verloren dat er ooit nog een huis goedkoper gaat worden, maar experts zien lichtpuntjes.

Hoewel omslagpunten moeilijk te voorspellen zijn volgens het CPB zou de oplopende rente wel degelijk voor een koerswijziging kunnen zorgen. De hypotheekrente is gemiddeld zo'n 2 procent gestegen. Mensen kunnen simpelweg minder lenen en dat moet de huizenprijzen wel enigszins drukken. Makelaarsvereniging NVM signaleerde dan ook een lichte prijsdaling in het eerste kwartaal vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Verder lijkt het aanbod iets te stijgen. Volgens de laatste NVM-cijfers werden er in de laatste weken van maart opvallend veel woningen te koop gezet: een stijging van 10 procent. Ook Funda merkt dat de 'verkoopintentie' toeneemt. De vraag neemt daarentegen iets af. Volgens Makelaarsland daalt het aantal bezichtigingen.

Tenslotte is er nog zoiets als een recessie die er aan zit te komen. Het aantal faillissementen loopt al op. De werkloosheid zal echter beperkt blijven door de gigantische personeelstekorten. Maar in algemene zin zorgt economisch ontij vaak voor lagere huizenprijzen.

Bron(nen):   RTL Nieuws