Miljarden Europees geld in Athene verduisterd

Miljarden euro’s aan Europese subsidies voor Griekenland komen nooit aan. Het geld verdwijnt tussen Brussel en Athene in „een wirwar aan consultants en minibedrijfjes”. Dit schrijft ambtenaar Ruard Wallis de Vries van de Europese Commissie vandaag in NRC. Wallis de Vries, die op persoonlijke titel schrijft, woonde en werkte jarenlang in Griekenland.

Het komt niet vaak voor dat ambtenaren in Brussel openlijk hun visie op actuele en controversiële onderwerpen geven. Behalve het verdwijnen van tientallen procenten aan Europees subsidiegeld hekelt Wallis de Vries de rol van de Grieks-orthodoxe kerk. Die bezit veel grond maar betaalt daarover geen belasting. Ook laakt hij het „sterk uitgedijde” overheidsapparaat, de „machtige” vakbonden en de Griekse zwartgeldeconomie. „Cardiologen verdienen volgens de belastingdienst zo’n 25.000 euro per jaar – yeah right.”

Nog een paar krenten uit het verhaal van Wallis de Vries:
"Een paar honderd Atheners betalen belasting over het zwembad in hun tuin, maar een vogelvlucht met Google Earth over de Atheense buitenwijken doet overal de lichtblauwe vlakjes opflikkeren.
Overal op de eilanden zie je half voltooide renovaties waarbij de EU-vlag staat afgebeeld. Op diverse plaatsen klagen lokale aannemers dat deze werken stilliggen omdat „Athene niet meer betaalt”. Een wirwar aan consultants en minibedrijfjes beheert de subsidies.
De democratie. Het cliëntelisme leeft. De grote partijen charteren al decennialang vliegtuigen die in het buitenland wonende Grieken tijdig het land invliegen om te stemmen bij landelijke verkiezingen. Zo’n ticket kost een habbekrats. Als PASOK je ticket naar Athene betaalt, moet je wel een heel ondankbaar mens zijn als je vervolgens toch ND stemt."