Spanje klimt uit diep economisch dal

De Spaanse economie, die een nieuw soort wirtschaftswunder leek, stortte na de crisis van 2008 helemaal in elkaar, met vooral dramatische gevolgen voor jongeren die jarenlang al werkloos zijn. Maar het tij keert. Snel en krachtig. In Spanje is de werkloosheid het snelst gedaald sinds 2006, zo bleek gisteren uit de meest recente cijfers. Vooral de toeristensector boomt als nooit te voren. Veel Europeanen houden het wat goedkoper en gaan dichter bij huis op vakantie. Het aantal geregistreerde werklozen in Spanje nam vorig kwartaal met 310.000 af tot 5,6 miljoen. Daarmee had 24,5% van de Spaanse beroepsbevolking geen betaalde baan. Dat werkloosheidspercentage is nog altijd een van de hoogste in de EU, maar is wel aanzienlijk lager dan de 26% werklozen die in het eerste kwartaal werden geteld. Volgens economen bevestigen de cijfers dan ook dat Spanje nu het eind begint te zien van de langste werkloosheidscrisis die het land ooit heeft geteisterd.

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. AT

  Als ze nu maar leren dat een duurzame economie uit meer bestaat dan toerisme en bouw. Want als de rest van Europa straks weer meer geld heeft voor vakanties elders, moeten er andere economische motoren zijn ter vervanging. Als ik dit bericht lees kan ik niet anders dan denken dat hetzelfde toerisme mirakel dat zich in de jaren ’80 ontvouwde opnieuw zichtbaar is. Als straks het met toerisme verdiende geld voornamelijk wordt geïnvesteerd in te dure publieke werken en speculatie in bouwontwikkeling, zonder een goed sociaal en economisch beleid, zien we over 30 jaar Spanje weer op de rand van de afgrond.

 2. malky

  En dat met een nieuwe recordschuld van 980 miljard mislukte euro’s, nu bijna 94% van het BNP.

  http://inspanje.nl/economie/6903/staatsschuld-spanje-opnieuw-gegroeid/

  Wat zijn ze aan het bezuinigen, hé.

  Maar gelukkig, de crisis wordt nu echt goed aangepakt, ze gaan (met terugwerkende kracht) belasting op spaargeld invoeren, om het laatste aanwezige spaargeld het land uit te terroriseren waarschijnlijk.

  http://inspanje.nl/economie/7327/spaargeld-in-spanje-wordt-belast/

 3. kletsmajoor

  Deze teneur van berichtgeving zien we altijd in de economische sector. Als de eerste stabilisatie of kleine verbetering zichtbaar wordt, gaat men meteen roepen dat men “uit het dal aan het klimmen” is. Ook wordt de stijgende lijn die men ziet in de korte termijn data (maandcijfers, kwartaalcijfers), direct in de toekomst geprojecteerd alsof het een zekerheidje betreft. De economie is een chaotisch proces en volgt nooit een rechte lijn. Spanje kan dus nog allerlei tegenvallers tegenkomen te meer omdat in de rest van Europa (en de wereld) er nog veel problemen zijn.

 4. johandevri

  Het is allemaal statistiek….en daar kun je erg simpel mee “toveren”. Wat er gebeurd is in de afgelopen jaar in spanje is daqt veel zuid-Amerikanen (en ook Roemenen) weer naar huis of naar elders gegaan zijn. Het is dan logisch dat de werkloosheid zakt. Uit het dal is Spanje nog lang niet!! Er staan vb. ruim 900.000 panden leeg…te weachten op een koper of huuder….maar die gaan niet zomaar komen. Verder wordt het land idd kapot bezuinigt en jaagt men nu ook de laatste spaarders richting andorra.

 5. Burgermans

  Kennelijk hebben de harde economische maatregelen goed gewerkt.

Reacties niet toegestaan