Belgen zwaar in problemen, Spanje gaat steun vragen

Na anderhalf jaar met vuur te hebben gespeeld, staat België nu als zoveelste euroland in brand. Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) heeft de kredietwaardigheid gisteravond naar beneden gebracht, waardoor het voor het met schulden overladen land nog moeilijker wordt om geld te lenen. Al hing het gevaar al een tijd in de lucht, de aankondiging sloeg in als een bom.S&P zegt twijfels te hebben over de gezondheid van de Belgische financiële sector en over de begrotingspositie van het land. Het land heeft eind 2011 waarschijnlijk een staatsschuld van zo’n 93% van het bruto binnenlands product en de beoordelaars vermoeden dat de netto staatsschuld dan zelfs boven 100% uitkomt. Bovendien heeft België veel garanties uitstaan aan de financiële sector, onder meer als gevolg van de recente redding van Dexia.

De toch al zo geplaagde eurozone heeft er een nieuw zorgenkind bij, waardoor de spanning op de Europese obligatiemarkten met de dag toeneemt. De rentes spuiten omhoog en landen kijken angstig naar elkaar wie de volgende is. Frankrijk zit al in de beklaagdenbank en de nieuwe Italiaanse premier Monti worstelt met de erfenis van schandaalpoliticus Berlusconi.
Volgens persbureau Reuters gaat de nieuwe Spaanse regering het anders aanpakken. Die wil niet wachten totdat ingrijpen door de EU onvermijdelijk is, maar vraagt nu zelf om steun van EU en IMF. Hoewel dat mogelijk verstandig is, gaat dat IMF en EU wel weer tientallen miljarden kosten.