Volgens de Big Mac-index is de euro helemaal niet te duur

Veel Europeanen, en zeker de Fransen, zijn er van overtuigd dat de euro te duur is en dat daardoor het leven ook te duur is geworden. Sinds jaar en dag is er de Big Mac-index van de Economist. Het blad rekent regelmatig uit wat een Big Mac in verschillende landen op aarde kost, uitgedrukt in dollars. En zoals op de grafiek (van Die Welt) te zien is valt het met de overwaardering van de euro erg mee. De Big Mac kost in Europa ongeveer hetzelfde als in de VS en veel minder dan in echt dure westerse landen, zoals Zwitserland. En in landen waar de welvaart minder groot is kost ook de Big Mac minder.

Bron(nen):   Die Welt      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. kletsmajoor

    Het artikel in Die Welt wijst er juist op dat door het prijsbeleid van MacDonalds en de invloed van lokale concurentie, de Big Mac-index geen goede vergelijking is van de marktwaardering van valuta. (Zie tweede helft van het artikel.) Het is wel een bruikbare indicator voor vakantiegangers om te zien waar het eten voor hen relatief goedkoop is.

  2. brabantman

    De Big mac kost in Amerika al bijna het hele jaar 2 stuks voor $ 4,44. Ik zit samen met een vriend momenteel zo’n geval te eten in een MD te Las Vegas waar ook gratis internet is. Waar G.D. het verhaal vandaan haalt dat de prijzen in Europa hieraan gelijk zijn?

Reacties niet toegestaan