Zijn er te weinig banen voor hoogopgeleiden?

De werkloosheid onder HBO'ers en WO'ers is gestegen van 4 procent in 2008 naar 10 procent in 2013. Een kwart van de afgestudeerden werkt momenteel onder zijn niveau. Verdringen zij laagopgeleiden van de arbeidsmarkt? Klaas Mulder, filosoof, docent aan de Hogeschool Utrecht en auteur van 'Pakkenproletariaat' denkt van wel: 'Het probleem van verdringing groeit', zegt hij in Intermediair. 'De witteboordensector heeft nog veel meer te vrezen voor werkloosheid dan een paar jaar geleden. Een groot aantal banen bestaat gewoon niet meer, ook het type banen dat ik zelf heb gedaan. Ik heb een adviesbureau van 140 man naar veertien man zien krimpen in vijf jaar tijd. In de onderzoeksbranche worden veel minder opdrachten uitgegeven. Klanten zien dat ze dat onderzoek niet missen. De uitgaven van het Rijk, aan onder meer ambtenaren, zijn met vijftig miljard verlaagd. Dit zet structureel door, aangewakkerd door automatisering, internationalisering en concurrentie met lagere lonen. We leiden nu meer mensen op dan de arbeidsmarkt kan absorberen. Hoogopgeleiden zoeken daardoor ander werk, sommigen ook omdat ze met een dure koopwoning zitten. Ik heb een postbode in mijn buurt met een doctorandustitel die zegt: “Het is dit, of mijn huis opgeven”. Hij komt ook met oplossingen. 'Arbeidstijdverkorting in combinatie met salarisverlaging is een optie. Of minder tweeverdieners. Want is het een goede zaak dat twee miljoen huishoudens leven van twee banen en één miljoen huishoudens van geen enkele baan? Ik denk ook dat we deels moeten accepteren dat we het met minder welvaart moeten doen.'  

Bron(nen):   Intermediair      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Gelukkig zijn er te weinig banen voor hoger opgeleiden, althans in een bepaalde sector. Want de meeste hoger opgeleiden hebben een waardeloze opleiding gevolgd. Daar is geen werk voor en maar goed ook.

  • Apekool

   Ach, bij ons (beta sector) kunnen we meer dan genoeg goed opgeleide Oost- en Zuid-Europeanen alsmede Iraniërs, Indiërs en Chinezen.
   Stuk voor stuk leuke collega’s – zit zelfs geregeld een vrouw bij!

   Overigens zijn die paar Nederlandse bèta’s van goed niveau, ‘t is dus niet allemaal kommer en kwel.

   (in antwoord op Dead Silence)
   • Dead Silence

    Ik werk dagelijks met ze, run een afdeling met fysisch karakter, maar ze missen de handelsgeest en durf, de communistische geest zwerft nog steeds rond. Maar vooral de Oost-Europeanen en Chinezen zijn zeer goed opgeleid. Echter van onze Oosterburen hoor ik ook dat het onderwijs niet meer is wat het ooit was.

    (in antwoord op Apekool)
    • marianne martens

     Leuke man bent u toch, u heeft wel gelijk met veel alfa werkers, niet met onderwerpen zoals poëzie, geschiedenis, letterkunde ( of heb ik dit eerder genoemd?). Ach, ken ook veel juristen die mr.ing. zijn, best heldere mannen en vrouwen met het rechtvaardige hart op de juiste plaats.

     (in antwoord op Dead Silence)
  • Hans H

   Hè hè, zijn we het tm érgens over eens;)

   (in antwoord op Dead Silence)
 2. Bjorn

  mischien moeten ze bij het rijk gaan solliciteren in elsevier juni-2014, staat een heel artikel over de misstappen van het rijk door inhuur externe partijen. ook met de wet openbaarheid bestuur werd duidelijk dat er te veel geld werd uitgegeven aan externe partijen omdat de huidige mensen binnen het rijk niet gekwalificeerd zijn. in 2012 kostte het de elf ministeries 168 miljoen.
  even solliciteren,

Reacties niet toegestaan