Jonge freelancers verdienen erg goed door krapte: 23 euro per uur voor keukenhulp

Studenten die wat willen bijverdienen, kunnen hun geluk niet op. De hoogte van de bruto-uurlonen schiet omhoog dit jaar vanwege enorme krapte op de arbeidsmarkt. Uitzendplatform Youbahn geeft een inkijkje in hun cijfers.

Het bedrijf richt zich vooral op bijbanen voor studenten. Directeur Ard Huininga zegt de pijn van werkgevers direct terug te zien in de uurlonen. In 2022 stegen die aanzienlijk. "Inmiddels stagneert het weer redelijk", zegt hij tegen RTL Nieuws. "Hoe hoger de nood van de opdrachtgever, hoe hoger het uurloon."

Flexkrachten willen weer komen werken, nu het uurloon van 11,80 naar 17,25 euro is gegaan bij een van zijn opdrachtgevers. Het bruto uurtarief voor de functie keukenhulp is zelfs gestegen naar 23 euro. In de bediening zijn de tarieven in twee jaar met gemiddeld 75 procent gestegen.

De 28-jarige Amsterdamse Enzo Salatiello heeft het helemaal goed voor elkaar. “Ga lekker zzp'en”, zegt de zelfbenoemde 'eeuwige student'. Hij is gediplomeerd kok en werkt naast zijn studie arbeidspsychologie regelmatig in een verzorgingstehuis in Bloemendaal. De student krijgt liefst 40 euro per uur betaald voor zijn kookkunsten. “Een minimumloon? Ik doe er niet meer aan mee”, aldus Salatiello.

De student is ook voorzitter van zzp-club Freeflex en zegt het heft in eigen hand te nemen met de economische wind in de rug: “We worden niet standaard uitgebuit, we kiezen er zelf voor.”