De crisis treft ook Laren…

Vrij Nederland: Net als in de rest van Nederland heeft de huizenmarkt van Laren sterk te lijden van de crisis. Gemiddeld zijn de prijzen van koopwoningen zo'n vijfentwintig procent gedaald, zegt Ronald Soomers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars 't Gooi.
'Vooral in het duurdere segment, de huizen van meer dan een miljoen euro, is de afwaardering groot.'
Als makelaar hoort hij schrijnende verhalen. 'Ik had laatst een echtpaar aan mijn bureau dat in 2007 een villa had gekocht voor 1,8 miljoen euro en er door hun scheiding nu afscheid van moest nemen voor 1,2 miljoen. Ze hadden het volledig gefinancierd mét kosten koper én verbouwing.
Die mensen nemen een schuld mee van negenhonderdduizend euro.'

Het is een van de vele voorbeelden, zegt Soomers. 'Mensen die een aantal jaar geleden op de top van de markt een huis kochten en het nu verkopen, houden een grote restschuld over. Vaak móéten ze vanwege hun echtscheiding.' De makelaar merkt dat de gesprekken heftiger worden. 'Het is aan mij om de twee partijen die niet meer met elkaar communiceren zover te krijgen dat ze toch een volgende stap zetten. Ik voel me behalve makelaar soms ook een halve psychiater".

Een reportage over de crisis in het villadorp Laren geeft voldoende ruimte voor leedvermaak. Lees als je daarvan houdt het hele verhaal in Vrij Nederland

Bron(nen):   Vrij Nederland