"Amsterdamse beurs dreigt bijkantoor van Parijs te worden"

Het voortbestaan van de Amsterdamse beurs is in gevaar. De 400 jaar oude beurs kampt al jaren met leegloop. Sinds de eeuwwisseling daalde het aantal noteringen van 200 naar 125 en de afgelopen twee jaar kwam er geen enkel nieuw bedrijf bij. Vorige week werd bekend dat Canon printerfabrikant Océ van het Damrak wil halen.
En nu dreigt ook de verkoop van een belangrijk deel van de optiehandel, waarmee NYSE Euronext toestemming hoopt te krijgen van de Europese Commissie voor een fusie met de Duitse beurs.

"De Amsterdamse beurs marginaliseert", zegt Harm-Jan de Kluiver, algemeen secretaris van de Vereniging van Effecten Uitgevende Ondernemingen (Veuo) in Het Parool. De recente fusie van de Amsterdamse beurs met Parijs, Brussel, Lissabon en New York en de voorgenomen fusie met de Duitse beurs dreigen ongunstig uit te pakken voor Amsterdam. De Veuo vreest dat straks door opgelegde bezuinigingen het Damrak geen faciliteiten meer kan bieden aan het bedrijfsleven. "De Amsterdamse beurs dreigt een bijkantoor van Parijs te worden. Dat risico wordt nog veel groter als het plan de Optiebeurs af te stoten doorgaat. Dan zal de handel in Amsterdam en het belang van de beurs in Euronext nog verder afnemen."

Als de Amsterdamse beurs verdwijnt, betekent dat een zware klap zijn voor het bedrijfsleven, zegt De Kluiver. "Voor middelgrote bedrijven wordt het dan heel lastig nog geld op te halen. En het verlies van de beurs zou Nederland als vestigingsplaats voor grote bedrijven ook veel minder aantrekkelijk maken."

Bron(nen):   Het Parool