Paniek om heel weinig: boycot treft 0,1 procent van de export

De land- en tuinbouwlobby is er goed in geslaagd het land te alarmeren. De Nederlandse economie zou gevaar lopen vanwege de Russische boycot. De werkelijkheid is eenvoudiger: de boycot is uitermate vervelend voor getroffen bedrijven, maar voor Nederland als geheel maakt hij heel erg weinig uit. De  boycot van agrarische producten raakt in directe zin slechts 0,1 procent van de Nederlandse goederenexport. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag. De goederen waarvoor het importverbod geldt, hadden in 2013 een waarde van 527 miljoen euro, 0,1 procent van de totale export vorig jaar. Van dit bedrag heeft de helft (257 miljoen euro) betrekking op zuivelproducten. Volgens het CBS worden Litouwen, Polen, Nederland, Duitsland en Spanje in euro's het meest geraakt door de maatregelen. Wordt gekeken naar de omvang van de eigen export, dan wordt Litouwen met afstand het hardst getroffen. De boycot treft in directe zin ongeveer 3,5 procent van de uitvoer van dat land.  

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Robin

  Boeren lobby, en maar janken om subsidie.

  • Jannie Ooms

   Wat een rare reactie. U en ik kunnen eten dankzij de door u zo in de hoek gezette boer. De boer, die alleen maar kan dromen van vakantie, of van een 38-urige werkweek. De boer, die sappelt om overeind te blijven in een woud van regelgeving. De boer, die bereid is de normale risico’s te nemen waarmee de natuur en de markt hem confronteert. En u wilt die boer nu ook de rekening laten betalen voor de politieke spelletjes van de EU?

   Als gevolg van de boycot door de EU -die ook u vertegenwoordigt- slaat de Russische beer terug met een boycot die onze boeren en tuinders hard raakt. Dat hadden we van te voren kunnen weten. Als we met zijn allen besluiten Rusland te straffen, dan is het logisch dat de overheid de schade vergoedt die we daardoor veroorzaken.

   Stel, het bedrijf waar u mogelijk een kantoorbaan hebt moet als gevolg van de boycot de lonen tijdelijk met 70% verlagen. Zou u het dan niet normaal vinden dat u daarvoor compensatie ontvangt van de overheid die zo dapper een boycot instelde?

   (in antwoord op Robin)
   • Robin

    Om uw vragen te beantwoorden; Ja, Boeren vangen al veel te lang EU subsidie. Nee. Je bedrijf van één markt afhankelijk maken is slecht ondernemerschap. Nee. De overheid is niet verantwoordelijk voor private ondernemingen.

    (in antwoord op Jannie Ooms)
  • Janneke van Vught

   Je zal maar net dat goedlopend bedrijf hebben dat voor een groot deel zijn afzet in Rusland heeft dan piep je wel anders. Boer of geen boer.

   (in antwoord op Robin)
   • Robin

    Piepen is prima. Dom ondernemen door alles op één markt af te zetten en dan janken als het mis gaat iets anders.

    (in antwoord op Janneke van Vught)

Reacties niet toegestaan