Merendeel Nederlandse goudvoorraad ligt in buitenlandse kluizen

90% van de Nederlandse goudreserves ligt in buitenlandse kluizen, zoals in New York. En daar ligt het goed, zei de president van De Nederlandsche Bank Klaas Knot gisteravond in Nieuwsuur.
Behalve in de VS, liggen er ook grote Nederlandse goudvoorraden in Canada en Groot-Brittannië. De goudstaven werden er al in de jaren '30 naartoe gebracht. Om hoeveel goud het in totaal gaat, is geheim.

Maar volgens de Amerikaanse publicist Jim Rickards is het niet uitgesloten dat de Amerikaanse overheid het buitenlands goud in beslag neemt, als het vertrouwen in de dollar wegvalt. Het goud in New York zou er dus niet 100% veilig liggen.
Knot was met dat scenario niet bekend. 'Het zou mij verbazen. We hebben altijd een goede relatie gehad met de Verenigde Staten. Er zijn voldoende garanties.'

Omdat de goudvoorraad tijdens een recessie  een belangrijke buffer kan vormen, vindt oprichter van het Gold&Discovery Fund Willem Middelkoop dat Nederland het goud zo snel mogelijk moet terughalen. 'Laten we ons voordeel doen met deze voorkennis.'
In de kluizen van DNB ligt volgens Knot voor 67 ton aan goud ter waarde van zo'n €3 miljard euro.