Hoe Italianen de fiscus om de tuin leiden

Economie
maandag, 30 januari 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De nieuwe premier van Italië, Mario Monti, wil door verscherpte controles een einde maken aan de nationale sport van het land: belastingontduiking. Winkeliers en horeca gebruiken sinds jaar en dag aloude trucs om de registratie van aankopen te verdoezelen, schrijft de Italiaanse krant La Stampa. Zo draaien verkopers die hun familieleden en vrienden een lagere prijs berekenen, een vals bonnetje uit. Pas als een onbekende klant binnenkomt, wordt de normale prijs berekend en een echte bon geprint - je weet maar nooit of het een belastinginspecteur is.

In winkels worden klanten bijna altijd verzocht om contant te betalen omdat aan betalen met een credit card kosten zijn verbonden. De waarheid is echter dat betalingen via credit cards niet kunnen worden verborgen voor de fiscus. 
Andere winkels werken met onofficiële betaalbonnen, waarop onderaan in het kleine letters ‘non valido ai fini fiscali’ staat, oftewel ‘niet geldig voor fiscale doeleinden’. En er wordt gretig gebruik gemaakt van een app (Magic receipt) waarmee je valse bonnetjes kunt drukken.
In 2010 gaven Italianen voor 50 miljard euro aan inkomsten niet op aan de fiscus, 49% meer dan in 2009. In de toeristenbranche werd voor 36 miljard euro gefraudeerd. En het laatste jaar van Silvio Berlusconi werden twintig keer minder fiscale controles gehouden dan in 2007, toen hielden inspecteurs 84.091 controles.
Niettemin boeken volgens La Stampa verscherpte belastingcontroles onmiddellijk resultaat: toen in oktober 2011 in de noordelijke stad Rovigo controles werden uitgevoerd, behaalde een kapper een winst van meer dan zes keer het gemiddelde van de voorgaande week. En een nachtclub in de regio Puglia kreeg opeens vijf keer meer publiek dan een week eerder.
Bron(nen): La Stampa