Nederlandse boeren behoren tot de modernste ter wereld

The Economist is lyrisch over de Nederlandse boeren. Ze zouden tot de absolute wereldtop behoren waar het gaat om duurzame en intensieve voedselproductie. Efficiënte boeren Op Nederlandse boerderijen melken robots koeien, geven de dieren eten en maken de stal schoon. De mest wordt via een transportband direct afgevoerd. Alles zo efficiënt mogelijk. Land is namelijk schaars en arbeid duur. Dat zal in de toekomst met een groeiende wereldbevolking op steeds meer plekken het geval zijn. Daarom kijken de Amerikanen met grote interesse naar de Nederlandse boeren, die er samen met de overheid en de wetenschap alles aan doen om hun productiviteit en kwaliteit zo hoog mogelijk te houden. Met als resultaat dat Nederlandse tomatenzaden letterlijk hun gewicht twee keer in goud waard zijn. Onze koeien produceren twee keer zoveel melk als in 1960. En de waarde van de export van agrarische producten is de hoogste ter wereld na de Verenigde Staten. Duurzame boeren Wat Nederlandse boeren vaak wordt verweten is hun weinig duurzame aanpak. Daarin is veel veranderd. Nieuwe technologie maakt de Nederlandse boerderijen steeds schoner. Per dier is de emissie van ammonia nog maar 14 kilo. Alleen de Denen gaan nog beter om met hun mest. In de kassen houden camera’s in de gaten of tomatenplanten pesticiden nodig hebben, wat het gebruik met 85 procent terugdringt. De goed geïsoleerde kassen leveren door zonnepanelen meer energie op dan ze verbruiken. Hun warmte-overschotten worden in de winter gebruikt om omringende huizen te verwarmen. Harald von Witzke van de Berlijnse Humboldt Universiteit sluit af: ‘Duurzame en intensieve voedselproductie is de enige optie voor de toekomst en de Nederlanders lopen daarin zeker voorop.’  

Bron(nen):   The Economist      

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. André Somers

  “Op Nederlandse boerderijen lopen robots rond die koeien melken, de dieren eten geven en de stal schoonmaken.”

  Wat een onzin. Ga eens kijken bij een bedrijf voordat je dat soort onzin de wereld inslingert. Of kijk tenminste eens op de site van een producent van dat soort spul (lely.com bijvoorbeeld) om te zien hoe zo’n apparaat er uit ziet.

  • Dead Silence

   Ik heb zelf 20 jaar in mijn vrije tijd vanaf mijn 13e op de boerderij gewerkt, gemengd bedrijf, paar honderd varkens, 150 melkkoeien, 300 stieren, 5000 ton aardappelen sorteerde ik per jaarmiddels machine maar veel handwerk, bieten rooien, noem maaro p. Melken met de machine, voeren met de trekker, niks robots. Onnozele praat van een bureau-hen. Maar omze jongens hebben welde hoogste opbrengst per hectare. En die groene zeikzooi…subsidieverhaaltje van wollen truien die nog nooit een koe in het echt gezien hebben maar er wel alles van denken te weten.

   (in antwoord op André Somers)
   • Jose

    Als melkveehoudster en agrarisch journalist zie ik dagelijks robots die melken, voeren en schoonmaken. Misschien is je ervaring van een tijdje terug, Dead Silence? Wel moet ik inderdaad erg lachen om lopende robots en lopende banden die ondergronds mest afvoeren. Blijkbaar hebben veel mensen geen flauw benul wat ze zich moeten voorstellen.

    (in antwoord op Dead Silence)
    • Chemical Dude

     2 sec google op de woorden “mest ” en “transportband” levert :

     Vanaf 1 januari 2013 is het toegestaan om dierlijke mest met een transportband van een bedrijf naar een intermediaire onderneming te vervoeren. Vervoer per transportband scheelt veel vervoer over de weg en voorkomt overlast voor de omgeving. Een ander voordeel is de vermindering van C02-uitstoot door transportauto’s. Om mestvervoer met transportbanden mogelijk te maken is de Uitvoeringsregeling van de meststoffenwet aangepast.

     Regels voor transport per transportband

     Voor het vervoer van dierlijke mest per transportband gelden de volgende voorwaarden:

     de transportband en de AGR/GPS-apparatuur behoren tot de intermediaire onderneming
     de transportband wordt alleen gebruikt voor de afvoer van meststoffen van één bedrijf
     de transportband heeft een vaste standplaats
     de transportband is zo ingericht dat de vervoerde mest niet vervuild kan worden (bijvoorbeeld door een overkapping)

     de grootte van de vracht wordt vooraf aan het vervoer bepaald en is ten hoogste één lading van maximaal 36 ton
     de vracht wordt binnen 24 uur vervoerd

     (in antwoord op Jose)
     • Jose

      Tsja, dan zal het dus toch bestaan! Op verouderde bedrijven ken ik de (bovengrondse) transportband voor stro naar de mestvaalt. Maar ondergronds (wat nu in het bericht overigens is verwijderd)? En op moderne bedrijven? Honderden van gezien, nooit tegengekomen. Vraag me dus nog steeds af hoe het praktisch wordt toegepast. Van mestvaalt/voorraadbunker naar aangrenzende vergister (maar dat is doorgaans geen intermediaire onderneming)? Op vrachtwagen? Maar dat scheelt geen ‘vervoer over de weg.’

      (in antwoord op Chemical Dude)
     • Chemical Dude

      Eerlijk gezegd geen idee. Ik goegelde en vond 😀

      (in antwoord op Jose)
   • Chemical Dude

    ” hoogste opbrengst per hectare.” tegen welke kost voor de omgeving en het milieu?
    Voedsel zonder voedingwaarde dat tegen dumpingprijzen moet verkocht worden.

    (in antwoord op Dead Silence)
    • Jose

     Mooi geknipt en geplakt hoor, hieronder. Zal ik ook iets knippen en plakken ten antwoord op deze stelling?
     Wat Nederlandse boeren vaak wordt verweten is hun weinig duurzame aanpak. Daarin is veel veranderd. Nieuwe technologie maakt de Nederlandse boerderijen steeds schoner. Per dier is de emissie van ammonia nog maar 14 kilo. Alleen de Denen gaan nog beter om met hun mest.

     In de kassen houden camera’s in de gaten of tomatenplanten pesticiden nodig hebben, wat het gebruik met 85 procent terugdringt.

     De goed geïsoleerde kassen leveren door zonnepanelen meer energie op dan ze verbruiken. Hun warmte-overschotten worden in de winter gebruikt om omringende huizen te verwarmen.

     (in antwoord op Chemical Dude)

Reacties niet toegestaan