Waarom de Duitse economie hapert

Economie
woensdag, 27 augustus 2014 om 16:56
welingelichtekringen header 1
Lange tijd was Duitsland het lichtend voorbeeld van hoe je in crisistijd een economie draaiende hield. Nu lijkt de motor van Europa te haperen. ING-econoom Carsten Brzeski legt in De Standaard uit waarom. Vorige week werd bekend dat de Duitse economie, weliswaar door tijdelijke factoren, met 0,2 procent was gekrompen. Voor het eerst groeit de economie van de Eurozone harder dan die van Duitsland. Het vertrouwen van ondernemers is voor de vierde maand op rij gedaald. Ook de bedrijfsinvesteringen kennen een dalende trend. De belangrijkste oorzaak is de tegenvallende vraag naar Duitse producten binnen de Eurozone, vooral in landen als Frankrijk en Italië. En dat terwijl er ook in China minder vraag is naar Duitse producten. Daarnaast zou de Oekraïne-crisis Duitsland volgens analisten dit jaar 0,3 procentpunt aan groei kosten.
Brzeski denkt toch dat Duitsland de komende jaren de sterkste economie van Europa blijft, maar wel op een veel lager niveau. Vanaf 2016 rekent hij op een economische groei die blijvend terugvalt tot maximaal 1,5 procent per jaar. De reden daarvoor is dat het positieve effect van grondige structurele hervormingen tien jaar geleden, nu is uitgewerkt. De Duitse export is groot en de werkloosheid structureel laag. Maar de laatste jaren stijgen de lonen weer en in 2015 wordt het minimumloon ingevoerd.
Nieuwe structurele hervormingen zijn nodig om de kosten van de vergrijzing, sterk stijgende ziektekosten, te weinig investeringen in infrastructuur en een peperdure ‘Energiewende’ te betalen.
Bron(nen): De Standaard