Waarom de Duitse economie hapert

Lange tijd was Duitsland het lichtend voorbeeld van hoe je in crisistijd een economie draaiende hield. Nu lijkt de motor van Europa te haperen. ING-econoom Carsten Brzeski legt in De Standaard uit waarom. Vorige week werd bekend dat de Duitse economie, weliswaar door tijdelijke factoren, met 0,2 procent was gekrompen. Voor het eerst groeit de economie van de Eurozone harder dan die van Duitsland. Het vertrouwen van ondernemers is voor de vierde maand op rij gedaald. Ook de bedrijfsinvesteringen kennen een dalende trend. De belangrijkste oorzaak is de tegenvallende vraag naar Duitse producten binnen de Eurozone, vooral in landen als Frankrijk en Italië. En dat terwijl er ook in China minder vraag is naar Duitse producten. Daarnaast zou de Oekraïne-crisis Duitsland volgens analisten dit jaar 0,3 procentpunt aan groei kosten.
Brzeski denkt toch dat Duitsland de komende jaren de sterkste economie van Europa blijft, maar wel op een veel lager niveau. Vanaf 2016 rekent hij op een economische groei die blijvend terugvalt tot maximaal 1,5 procent per jaar. De reden daarvoor is dat het positieve effect van grondige structurele hervormingen tien jaar geleden, nu is uitgewerkt. De Duitse export is groot en de werkloosheid structureel laag. Maar de laatste jaren stijgen de lonen weer en in 2015 wordt het minimumloon ingevoerd.

Nieuwe structurele hervormingen zijn nodig om de kosten van de vergrijzing, sterk stijgende ziektekosten, te weinig investeringen in infrastructuur en een peperdure ‘Energiewende’ te betalen.

Bron(nen):   De Standaard      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Vogelbeest

  Een hoge arbeidsmoraal, goed onderwijs en lage salarissen (in verhouding tot Nederland, Belgie, Scandinavië) brengt je ver. Toch vraag ik me af hoe lang de Duitse bevolking het nog pikt.

  • Peter

   Net zolang als de Nederlandse. De meeste Nederlanders kan het niks schelen dat ze volgend jaar weer fors in moeten leveren. Dat doen ze graag, want ze stemmen straks allemaal op Rutte. Zonder slag of stoot wordt de slavernij weer ingevoerd en werkgevers zullen altijd blijven klagen dat zij het meeste pijn moeten lijden. Je zult hun nooit eens horen zeggen dat het genoeg is met inleveren. Alleen het inleveren van betaald personeel. Uiteindelijk kost het ook hun eigen kop als niemand meer wat te besteden heeft en de rijken niks willen besteden uit gierigheid. Neem daar nog bij dat we 2 parlementen hebben en die in Brussel kost veel meer. Het levert de meeste mensen niks meer op. Politici jagen de maatschappij alleen nog maar op enorme kosten. Niks houden ze meer in de hand.

   (in antwoord op Vogelbeest)
 2. Anton van Haasteren

  Als de koopkracht binnen Europa blijft afnemen, zal de Europese economie zeker niet hard gaan groeien.

Reacties niet toegestaan