Vliegen wordt veel duurder

Vliegen wordt vanaf komende winter fors duurder door de hogere brandstofprijzen en de veranderde dollarkoers. Binnen Europa gaat het volgens De Telegraaf al snel om vele tientjes, daarbuiten kan het om honderden euro’s gaan.

„We verwachten prijsstijgingen tussen de 10 en 20 procent in de winter als gevolg van de vliegtaks, de forse verhoging van de havengelden en de duurdere kerosine”, zegt voorman Marnix Fruitema van luchtvaartkoepel Barin tegen De Telegraaf. Die havengelden op Schiphol stegen met 37 procent, de vliegtaks gaat van 8 naar 24 euro. Belangrijkste oorzaak van de prijsstijging is echter de duurdere kerosine.

Dat vooralsnog de ticketprijzen nog niet mee zijn gestegen, heeft alles van doen met het afdekken van het prijsrisico. Luchtvaartmaatschappijen kopen hun brandstof vaak voor een groot deel een jaar van te voren in tegen een vaste prijs. Veel contracten lopen echter binnenkort af, waardoor de duurdere brandstof zich de komende kwartalen laat voelen, zo is de verwachting.

Fruitema rekent hij erop dat vliegen naar de Canarische of Kaapverdische Eilanden deze winter bijna 100 euro duurder zal zijn. Kortere zon-afstanden zullen volgende zomer 50 euro duurder zijn.