In Zuid-Korea eten ze vegetarische kipstukjes uit Nederland

Over de hele wereld worden ze verkocht: de kipstukjes, vegetarische balletjes en tofoe-blokjes uit Nederland. Nederlandse bedrijven gaan internationaal voorop in de productie van vervangers voor vlees en vis. Niet zo gek, vertelt Jeroen Willemsen van de branche-organisatie Het Platform Nieuwe Eiwitproducten aan NRCQ. 'In Nederland spreken we al langer dan in andere landen over de nadelen van grootschalige vleesproductie. Dat komt naast een innovatieve landbouwsector ook door de politiek, die actief bezig is met het verduurzamen van de voedselproductie'. Benodigde kennis In veel landen beginnen ze nu pas na te denken over vleesalternatieven en het duurt wel even voor je de kennis en productiecapaciteit hebt om op grote schaal goede vleesvervangers te maken. Een van de grootste Nederlandse producenten van vleesvervangers, De Vegetarische Slager, heeft twee full-time chef-koks in dienst, die de smaak bepalen. De producten worden aangeboden bij meer dan duizend verkooppunten. Net als andere grote Nederlandse leveranciers van vleesvervangers, Vivera en Alpro, verkoopt De Vegetarische Slager producten door heel Europa en ook steeds meer in andere werelddelen. De grootste buitenlandse concurrenten zijn het Britse Quorn en het Israëlische Tivall. Meer vegetariërs  Steeds meer mensen stoppen of minderen met vlees eten. 35 procent van de Nederlanders is flexitariër. Dat wil zeggen dat ze heel bewust minstens een keer per week geen vlees eten. Enkele jaren geleden was dat nog maar 22 procent. Ongeveer 4 procent van de bevolking eet helemaal vegetarisch. Gemiddeld eten Nederlanders vijf keer per week vlees. Veel gebruikte producten voor vleesvervangers zijn tofu (sojabonen), tempeh (gefermenteerde sojabonen) en quorn (eiwitschimmels). Daar is de laatste jaren lupine bijgekomen (zaden van de lupineplant).

Bron(nen):   NRCQ      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Vogelbeest

  Soja bevat een verbinding die heel veel op oestrogeen lijkt. Veel soja produkten eten is zeker schadelijk op lange termijn voor mannen en kinderen, maar ook bij vrouwen lijdt het tot osteoporose.
  Eierproducten zijn alvast een heel stuk gezonder. (het geneuzel over dooiers die slecht zouden zijn is weer over).
  Insecten zien er veelbelovend uit, maar 1) het is onduidelijk of vegetariers dat willen eten en
  2) ondanks mooie verhalen dat die zo makkelijk groeien en te kweken zijn is het nagenoeg niet te verkijgen en als je het vindt is het verschrikkelijk duur.

 2. Chemical Dude

  “vegetarische kipstukjes” WTF?
  What’s next, vegetarische kotelet ?

Reacties niet toegestaan