Hoeveel geven Nederlandse miljonairs aan goede doelen?

Als het zomerhuisje is afbetaald, de villa vol kunst hangt en de reis naar Antarctica is geboekt, dan willen Nederlandse miljonairs graag geld geven aan het goede doel: gemiddeld schenken ze 11.000 euro per jaar. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht onder 700 Nederlandse miljonairs, die bankieren bij ABN Amro, schrijft NRCQ. Armoedebestrijding Aan wat voor goede doelen ze schenken, hangt af van hoe ze zelf aan hun geld gekomen zijn. Miljonairs met een eigen onderneming geven het liefst aan armoedebestrijding of sport. Mensen die rijk zijn geworden door een erfenis investeren liever in kunst en cultuur. Ondernemers doneren het meeste: met gemiddeld ruim 14.000 euro per jaar schenken ze twee keer zoveel als mensen die in loondienst rijk zijn geworden. Vrouwen doneren iets meer dan mannen, 3,6 procent versus 3,2 procent van het inkomen. Vooral voor het plezier De miljonairs geven vooral aan goede doelen, omdat ze dat leuk vinden. Verder spelen morele plicht en de wens om bij te dragen aan een betere wereld en iets terug te geven aan de samenleving een rol. Afgelopen jaar werd in totaal voor ruim 4,25 miljard euro gedoneerd, een verdubbeling in vergelijking met tien jaar geleden. Relatief Relatief geven mensen met hogere inkomens minder dan mensen met lagere inkomens, blijkt uit onderzoek van enige jaren geleden van de Universiteit van Amsterdam. Een huishouden met een inkomen van 15.000 euro per jaar besteedt 1,6 procent daarvan aan een goed doel. Huishoudens met een jaarsalaris van meer dan 91.000 euro geven maar 0,2 procent weg.

Bron(nen):   NRCQ      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Pietje_Precies

  Als je wat meer verdient, neemt de overheid al een extra hap uit je salaris, omdat de overheid beter weet waar ze jouw geld aan moeten uitgeven….

  • Volledig

   Als je wat meer verdient dan blijft er veel meer over na die ‘verschrikkelijke’ belastingen. 2 keer modaal geeft relatief gezien 40% minder uit aan woonlasten en boodschappen.

   (in antwoord op Pietje_Precies)

Reacties niet toegestaan