Topman NS vindt de OV-chipkaart een onding

Een jaar geleden kwam hij bij NS om de boel op te schudden. Daar lijkt NS-topman Timo Huges werk van te gaan maken. In De Telegraaf legt hij vandaag uit dat de OV-chipkaart niet deugt. „Reizen met de ov-chipkaart is soms een hele opgave en de vorm van betaling is niet meer van deze tijd. Met kinderen of familie reizen is bijvoorbeeld een grote uitdaging. Van tevoren moet je heel veel geld op kaarten laden. Dat is niet meer van deze tijd.” Huges was voordat hij bij NS kwam een verstokt autorijder. Als relatieve buitenstaander wil hij het ov simpeler en toegankelijker maken. De NS-baas wil dat het snel mogelijk wordt dat reizigers betalen met hun telefoon. „Je betaalt dan automatisch met de chip in je telefoon als je door de poortjes loopt. Pas dan breng je het openbaar vervoer dicht bij de reiziger.”

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. harrr

  En wat dan als de korters geen telefoon hebben met betaal account?
  Weet je wat handig is meneer de NS topman?

  Een kaartje kopen !! of 4 tegelijk (ook voor vrouw en koters)

 2. RHK

  Vroeger wilde ik nog wel eens met het OV gaan maar zoals het nu is geregeld breekt het zweet me al uit als ik eraan denk wat ik allemaal moet regelen en weten voordat ik ook maar gebruik kan gaan maken van het OV. Wat was er mis met die kaartautomaten ?????
  Bedenk ook eens hoe de gemiddelde toerist tegen onze ingewikkelde (en belabberde) OV regeling aankijken. Ik kan een toerist niet eens fatsoenlijk uitleggen hoe hij aan een OVkaart komt en hoe hij die moet gebruiken om nog maar te zwijgen van de overstap-perikelen in allerlei verschillende vervoersmiddelen van tig vervoerders : drama !
  Mijn advies : flikker die hele bende vervoerders eruit, nationaliseer het vervoer weer en breng de ouderwetse kaartjesautomaat terug. O jee… dat klinkt alsof we 20 jaar terug gaan in de tijd… ja… maar het werkte tenminste stukken beter dan die ellende van nu !

  • harrr

   hear hear !!!!

   Dit systeem is ronduit belabberd.
   Stel je voor: Je wil met je gezin van 5 dagje met de trein ergens naartoe, 5 x ov kaart aanschaffen, 5 x startbedrag erop zetten, en dan 5 x betalen voor retourtje.. dus 5 x 7.50 + 5 x 20,– = 132,50 .. en dan moet je er nog 5 x retour naar je doel op zetten. Stel 20 ps, dan zit je op 232,50 euro om in 1 x op te hoesten.
   Voor minima is dat een niet te nemen horde.

   Nu heb ik zelf bovenstaand probleem niet, maar de laatste x dat ik met de trein naar schiphol wilde, reed dat kreng niet en wordt je op allerlaatste moment met de bus door de stad gewiebeld… lekker gestresst als je nog een vlucht moet pakken, ik ga wel weer met de auto.

   (in antwoord op RHK)
  • John Rambo

   Door wie is de OV-chip ingevoerd? De overheid. Alsof zij zo geweldig zijn in bedrijfsvoering. Voorbeelden te over. Waarom niet terug naar het oude papieren kaartje? Ik weet heel zeker dat vervoerders ook niet blij zijn met die chip, want het kost hun veel klanten.

   Over de vermeende ‘privatisering’ kan ik een boek vol schrijven.
   De overheid maakt nog steeds de dienst uit in het openbaar vervoer.
   Als zij zeggen dat er een chip komt, dan komt er een chip, of vervoerders dit nou willen of niet. Nou kun je nagaan hoe geprivatiseerd de NS is. De overheid is 100% aandeelhouder.
   Degene die bepaalt is de baas. Je laat je een loer draaien.
   Dit hoort bij de doublespeak van de regering.
   De OV-chip is ingevoerd om jouw te controleren. Net als kentekenscanners, opslag van telefoon en internetverkeer, bankgegevens, vingerafdrukken, medische gegevens, en nog vele andere dingen. Of geloof je dat ze zich omhoog hebben gewerkt om iets goeds te doen? 😀

   (in antwoord op RHK)
 3. Meneer Dick

  De chip in je telefoon?

  Een telefoon heb je misschien niet of die kan gestolen worden.
  Als een chip dé oplossing is, dan maar beter bij elke baby een chip implanteren onder de fontanellen voordat die aaneengroeien. Die chip heb je dan altijd bij je.

  • harrr

   Dan ga je er dus vanuit dat , ten tijde dat de baby volwassen is, die chip nog steeds compatible is met de systemen van de toekomst?
   Ff upgraden is er niet bij lijkt me 😉
   Wellicht betaal je dan gewoon met gezichts/iris herkenning, je stapt gewoon de trein in (of bus) en bij uitstappen wordt het verschuldigde bedrag afgeschreven. Taggen van mensen kan inderdaad ook nuttig ingezet worden.
   De techniek is al bijna zover (als het al niet kan).

   (in antwoord op Meneer Dick)
  • Heldoppantoffels

   Hoe durf je zoiets überhaupt voor te stellen!? Wel eens gehoord van privacy? Zelfs westerse overheden bespioneren de eigen bevolking en dan zal je een kind meteen op jonge leeftijd een chip implanteren!?

   Griezelige gedachten heb jij!

   (in antwoord op Meneer Dick)
 4. Windows 8

  oh ja, en dan wordt er gelijk teveel van je rekening gehaald en mag je betalen en maanden procederen om het te recupereren

 5. Meneer Dick

  Ik heb vroeger en nu met beide systemen ervaring en ik heb volledig overtuigd van de voordelen van de OV-chipkaart. Wat een gemak hebben wij ervan !

 6. Heldoppantoffels

  Het systeem laat beslist nog ruimte voor verbetering om het maar aardig te omschrijven. Het minimumbedrag om met de NS te kunnen reizen is bijvoorbeeld wel erg hoog en de systematiek van in en uitchecken is niet overal altijd even handig.
  Dergelijke toepassingen via mijn mobiel is natuurlijk onbespreekbaar. Bovendien kun je mensen ook niet verplichten om een mobieltje te nemen.

Reacties niet toegestaan