Waarom is het Nederlandse minimum jeugdloon zo laag?

Het minimum jeugdloon in Nederland is relatief laag in vergelijking met andere Europese landen, schrijft NRCQ. Als 19-jarige verdien je ongeveer de helft van het gewone minimumloon, terwijl jongeren in de rest van Europa gemiddeld 70 procent van het minimumloon ontvangen. Het minimumloon in Nederland is met 1495 euro per maand bijna het hoogste van Europa. Dat bedrag is alleen in België en Luxemburg hoger. Alleen in België ontvangen jongeren 88 procent van het minimumloon. Waarom in Nederland niet? Volgens minister Asscher van Sociale Zaken is dat om jongeren aan te moedigen om een opleiding af te maken. 'Dit is gunstig, omdat jongeren die met een hogere afgeronde opleiding de arbeidsmarkt betreden doorgaans relatief minder vaak werkloos zijn,' schreef de minister vorig jaar in een brief aan de Tweede Kamer. Daarnaast zou het goed zijn voor de werkgelegenheid. Werkgevers nemen jongeren niet aan als ze meer kosten en dan kunnen ze ook geen werkervaring opdoen. FNV Jong is het daar niet mee eens en wil een verhoging van het minimum jeugdloon, zo staat op de website. 'Je huur, verzekeringen en boodschappen zijn net zo duur als voor ieder ander. Daartegenover hoort ook een volwassen loon.'

Bron(nen):   NRCQ      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Windows 8

  “FNV Jong is het daar niet mee eens en wil een verhoging van het minimum jeugdloon, zo staat op de website. ‘Je huur, verzekeringen en boodschappen zijn net zo duur als voor ieder ander. Daartegenover hoort ook een volwassen loon.’”
  Gelijk hebben ze !!!!!!

 2. Bart_van_Oerle

  Ik vind het wel een goed systeem.

  Inderdaad, met een laag minimum jeugdloon hou je de prikkel om niet naar school te gaan laag en zullen dus minder jongeren voor een baan kiezen ipv opleiding.

  Daarnaast zijn deze jongeren wel weer goedkoop voor bedrijven, waardoor het niet moeilijk is om een bijbaantje te vinden. Dit zou moeilijker worden als het loon gelijkgetrokken zou worden, want dan moeten ze concurreren met oudere werknemers met meer ervaring.

  De enigen die nadeel hebben bij dit systeem zijn de volwassenen zonder opleiding. Die worden weggeconcurreerd door de jongeren, denk aan de cassiere die haar baan verliest, omdat ze te oud en duur is geworden (wanneer ze 20(!) jaar is). Ook dit toont maar weer het belang van een opleiding aan en dan zijn we weer bij argument 1.

Reacties niet toegestaan