Nooit eerder kelderden huizenprijzen zo hard: ‘Had ik mijn huis maar eerder te koop gezet’

De bomen groeiden tot in de hemel. Tot ze werden omgezaagd. In het afgelopen kwartaal doken de huizenprijzen ongekend hard naar beneden.

De afgelopen jaren waren er prijsstijgingen van 20 procent per jaar, nu blijven we steken op een schamele 2 procent. Dat komt met name door het afgelopen kwartaal waarin de huizenprijzen plots met bijna 6 procent zakten. "De cijfers wijzen erop dat de extreem verhitte markt een keerpunt heeft bereikt”, zegt waarnemend NVM-voorzitter Lana Gerssen in De Telegraaf.

Het zijn de rente en de energieprijzen die de zwaar oververhitte huizenmarkt eindelijk laten afkoelen. Dat kan geen huizentekort tegenhouden.

Onder de vraagprijs
Johan Verweij uit Houten ondervindt de gevolgen. Hij zette zijn huis onder de gemiddelde prijs te koop, maar krijgt het niet verkocht. Een soortgelijk huis in zijn buurt wisselde vier maanden geleden nog voor ruim een ton meer van eigenaar. "Had ik mijn huis maar een half jaar eerder te koop gezet", zegt hij tegen De Telegraaf.

De prijzen duiken het hardst omlaag in de duurste regio's. Haarlem, Amsterdam en Utrecht kennen een min van 7 tot 9 procent. Marcel Arendsen van Brecheisen Makelaars uit de regio Utrecht wijst op de gevolgen van de renteverhogingen: "Een hogere rente op een huis van acht ton hakt er goed in. Dat is toch iets anders bij een woning van drie ton.”

Toch zullen starters het moeilijk blijven hebben, vanwege de oplopende rente. Zij zouden veel meer baat hebben bij een flinke berg nieuwe woningen. Maar de belofte van Woonminister Hugo de Jonge om 100.000 woningen per jaar te bouwen, wordt bij lange na niet gehaald. Chris van Zantwijk van de NVM: "De vooruitzichten zijn niet rooskleurig. In de praktijk blijkt er van die woningbouwplannen weinig terecht te komen.”

Bron(nen):   De Telegraaf