Huren in New York schieten omhoog met soms wel 50 procent: 3500 euro per maand heel normaal

Wonen in Amsterdam is duur, maar het is niets vergeleken met de prijzen in de Big Apple. In New York stegen de huurprijzen dit jaar met 30 tot 50 procent.

Amanda Morrow (30), die met man en hond in een tweekamerappartement woont in de Amerikaanse stad, vertelt aan RTL Nieuws dat hun huur met 52 procent omhoog is gegaan. "De huur ging van 4200 dollar naar 6400 dollar per maand. Wij konden het niet geloven, maar het bleek echt waar te zijn."

In Nederland mogen de huurprijzen met slechts een paar procent per jaar stijgen. Dat geldt in New York maar voor de helft van de huurwoningmarkt. In de vrije sector zijn er geen limieten. De hoge energieprijzen en inflatie jagen nu de huren verder de hoogte in. In New York betaal je meestal inclusief en je hebt geen eigen meter dus als de energieprijzen stijgen wordt dit automatisch doorberekend in de huur.

Bovendien is in veel gevallen de huurkorting geschrapt die huisbazen in de zware coronatijd gaven aan hun huurders. "De pandemie legde de stad plat. Veel mensen verlieten New York en panden kwamen leeg te staan", zegt makelaar Kobi Lahav tegen RTL. "Er kwam zelfs een wet die huurders beschermde als ze door Covid-19 in financiële moeilijkheden zaten."

Wat de huurmarkt ook krapper maakt, is de opgelopen hypotheekrente. "Mensen die de huur te duur vonden, gingen vaak over op het kopen van een woning", legt Lahav uit. "Nu zien we dat meer mensen blijven huren, omdat ze een koopwoning niet kunnen betalen."