'Europa zwemt nu in zoveel gas dat het minder dan niks kost'

Economie
vrijdag, 28 oktober 2022 om 17:44
schermafbeelding 2022 10 28 om 174346
Rusland zette een energieval op en is er nu zelf ingelopen, constateert een analist van Bloomberg.
Rusland viel Oekraïne binnen in de verwachting de zaak tegen lunchtijd te runnen maar dat viel tegen.
Erger nog, Rusland probeerde ook de vrienden van Oekraïne bang te maken door met energiewapen te dreigen, waardoor de olie- en gasprijzen stegen. Maar het Westen wrikt dat wapen nu uit de handen van Rusland , schrijft Clara Ferreira Marques, en zal er binnenkort Rusland mee gaan bestoken. We hebben oplossingen gevonden voor Russische energie; Europa zwemt nu in zoveel gas dat het minder dan nul kost. Bovendien hebben we onze omarming van hernieuwbare energie versneld, waardoor de fossiele brandstoffen van Rusland overbodig zullen worden.
Ondertussen is al het geld dat we niet geven aan Rusland, Saoedi-Arabië en andere petrostaten, geld dat we kunnen uitgeven aan de (zeer, zeer dure) overgang naar groene energie, schrijft Liam Denning . Dat maakt het Russische energiewapen nog minder bedreigend.
Maar de komende paar jaar blijft het spannend.
Om te beginnen kan het milde weer zomaar omslaan, schrijft het FD. Een koude winter doet een flink beroep op de voorraden en kan handelaren opnieuw zenuwachtig maken. Een deel van de huidige lage prijs valt bovendien te verklaren aan de hand van het flink lagere verbruik. Dat daalt niet alleen vanwege het weer, maar ook door de angst voor een torenhoge energierekening.
De economische denktank Bruegel schat dat de vraag naar aardgas in de Europese Unie (exclusief opslagvulling) in 2022 met 7% is gedaald ten opzichte van het gemiddelde van de periode 2019-2021. De vraag in augustus dit jaar, toen de gasprijs piekte, was 23% lager.
Dat zijn prettige cijfers. Maar gas blijft nog een tijdje schaars. Het echte probleem manifesteert zich dan waarschijnlijk niet deze winter, daarvoor zitten de opslagen te vol, maar pas de volgende, van 2023-2024. De kans is groot dat het volgend jaar nog moeilijker wordt om de bergingen te vullen.
Bron(nen): Bloomberg FD