Somber IMF waarschuwt voor langdurige stagnatie

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kwam vandaag met tegenvallende groeicijfers voor de Nederlandse economie. Gingen de economen in Washington in april nog uit van 0,8 procent groei voor 2014, nu is dat bijgesteld naar 0,6 procent. De eerder voorspelde groei van 1,6 procent in 2015 blijft volgens het IMF steken op 1,4 procent (1,3 procent voor de hele Eurozone). De werkloosheid piekt in Nederland dit jaar met 7,3 procent, maar zal vanaf volgend jaar licht dalen. De economische groei is vooral te danken aan de export. De hoge schulden van huishoudens blijven de consumentenbestedingen remmen. Wereldeconomie Het geleidelijke herstel van de economie zet wereldwijd door, maar langzamer dan gedacht. De groei voor 2014 wordt geraamd op 3,3 procent, terwijl eerder nog werd uitgegaan van bijna 4 procent. Voor 2015 wordt een groei van 3,8 procent verwacht. Door de grote politieke spanningen en de kwetsbare financiële markten is de kans op nieuwe tegenvallers groot, aldus het IMF. Langdurige stagnatie Het IMF waarschuwt dat in westerse landen de kans bestaat op een periode van langdurige stagnatie. Dat houdt in dat de economische groei voor de westerse industrielanden de eerstvolgende vijf jaar in elk van die jaren meer dan 0,5 procent lager zou uitkomen dan normaal. De oplossing moet worden gezocht in een soepel monetair beleid met rentes van rond nul procent. Nieuw is dat het IMF pleit voor meer overheidsinvesteringen in infrastructuur, zoals wegen en energievoorziening.

Bron(nen):   NRCQ  Nu    

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Meneer Dick

  De komende tijd zal de Nederlandse economie harder groeien dan die van Duitsland. Dat is iets om heel tevreden om te zijn. Er valt dan ook niets aan te merken op de overheidsmaatregelen van Nederland.

  • Rinus57

   Welk slaap middel gebruikt u , stagnatie is in ieder geval stilstand , betekent ook geen groei , en waar zorgt de overheid dan wel voor , uw portemonnee soms ?????, sorry voor deze wake up .
   Economieën zullen haast niet meer groeien , alleen de geld creatie heeft zijn piek nog niet bereikt , inflatie gaat dus de kop op steken , dus !!! .
   De ECB verlaagt de rente en doet de geldpersen aan , begrijpt u nu waar ik naar toe wil , juist ja een inflatoire wereld met monopolie ( lees fiat geld ) en zo kunnen de overheden hun schuldenberg weg-
   saneren .
   Grof weg gezegd , de euro gaat in waarde zakken m.a.w. €100,00 is dan goed voor een kilo kipfilet .
   Oké dit is dan wel heel erg sterk overdreven , maar toch een mooi voorbeeld als vergelijking .
   Al met al heeft het niets te maken met het groeien van economieën .

   Dat het IMF daarvoor waarschuwt is zowel vreemd als verbazingwekkend , zij weten als geen ander door geldcreatie de schulden sneller afbetaald kunnen worden aan hun adres .
   Ziedaar de pokerface van een geldschieter die in feite blij is met de gang van zaken , alleen voor de bühne schreeuwen om brand en het gepeupel met een kluitje het riet in sturen .

   (in antwoord op Meneer Dick)

Reacties niet toegestaan