Investeren in Europa?

‘Europese vasteland in crisis’. ‘EU worstelt met stagnatie’. U kent de koppen van de afgelopen tijd wel. Spanje, Griekenland… één doffe ellende. Maar richt uw blik eens op de meest noordelijke landen als u van plan bent te gaan investeren. Daar is het nog altijd rozengeur en maneschijn.

Zweden, Noorwegen, Denemarken en Finland zijn vrijwel ongeschonden uit de recessie gekomen. Vooral Zweden ziet dit jaar al een groei van bijna 4%. En dat is te danken aan een stevig fiscaal beleid, tekorten die te verwaarlozen zijn of niet bestaan, lage werkloosheid en een aanzienlijke nationale vraag naar goederen en diensten. De hout-, vis- en olieproductie draagt ook zijn steentje bij.

De stevige positie waarin de Scandinavische landen zich bevinden, wil natuurlijk niet zeggen dat ze helemaal gevrijwaard zijn van een enigszins bedorven zuidelijke wind. Er wordt enorm veel geëxporteerd naar de EU-landen, een afnemende vraag doet dus in het noorden ook pijn.

Toch, vanwege de stringente fiscale bescherming, staan deze landen stevig in hun schoenen. Innovatieve grote namen komen er vandaan, denk maar eens aan Volvo, H&M en Maersk. En hoewel Scandinavië lang niet zo snel groeit als China, expandeert de regio vele malen sneller dan de meest welvarende naties, Duitsland en Engeland die kunnen rekenen op amper 1% groei.

Overigens doet alleen Finland mee met de Euro…

Bron(nen):   CNNMoney      

1 Reactie Doe mee met de discussie →