‘Er hangt in Duitsland een ongezonde sfeer van euforie’

'Er hangt in Duitsland een ongezonde sfeer van euforie. We zijn wereldkampioen voetbal. We voelen ons de wereldwijde spaar- en exportkampioen. We zijn de sterkste economie van Europa. Die euforie maakt ons arrogant, traag en lui.' Dat zegt Marcel Fratzscher de belangrijkste econoom van Duitsland en directeur van de denktank Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung (DIW). Hij vindt dat Duitsland 'prachtig werk heeft geleverd de afgelopen tien jaar. Maar er is ook de andere kant van de medaille.' Lage groei Zo heeft Duitsland sinds 2000 slechts een gemiddelde jaarlijkse groei van 1 procent. 'Dat is de laagste groei van alle Europese lidstaten. De werkloosheid daalde wel, maar het totale aantal werkuren steeg nauwelijks in vergelijking met 2000. Te veel mensen werken dus deeltijds of met zeer precaire contracten,' zegt hij. Ongelijkheid En Duitsland mag dan wel de Europese spaarkampioen zijn, echt efficiënt spaart ze niet. 'Sinds 2000 verloor het land ruim 400 miljard euro aan spaartegoeden,' becijfert de econoom. En net als in veel andere landen nam de ongelijkheid toe. 'De 10 procent laagste inkomens hebben vandaag een inkomen dat 5 procent lager is dan in 2000, terwijl de tien procent rijkste Duitsers hun inkomen met 15 procent zagen stijgen.' Tenslotte wordt te weinig geïnvesteerd. 'Het gemiddelde investeringspercentage in de OESO-landen is 20 procent van het bruto binnenlands product (bbp). In Duitsland is dat maar 17 procent'. Lage lonen Het probleem zit hem vooral in de dienstensector, de belangrijkste sector in Duitsland. 'De productiviteit is laag, en de lonen stagneren op een laag niveau. Twee derde van de Duitsers verdient vandaag in reële lonen minder dan in 1999. Onze export boomt, maar de welvaart stijgt niet. Dat is toch ongelooflijk,' zegt Fratzscher.    

Bron(nen):   Knack      

13 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Was Nederland nog maar Duits.

  • Jannie Ooms

   U bent vast niet van joodse afkomst…

   (in antwoord op Burgermans)
   • Burgermans

    Als er één volk is dat zich schuldig voelt ten opzichte van de Joden dan zijn het de Duitsers wel.

    (in antwoord op Jannie Ooms)
  • Hector

   U kent het Nederlands volkslied niet?

   (in antwoord op Burgermans)
   • Burgermans

    Nou en of ik het ken. Tot 1648 was Nederland nog gewoon onderdeel van het Heiliges Reich.

    (in antwoord op Hector)
    • Hector

     We hebben 100 jaar tegen de spanjolen en 5 jaar tegen de moffen gevochten en toch zingt den Hollander uit volle borst dat hij “van Duitschen bloed” is en de “koning van Hispanje heb ik altijd geëerd”.

     (in antwoord op Burgermans)
  • Wilders

   Je bent wel consistent met je denkbeelden over minderheden/moslims etc. Ik had niets anders verwacht.

   (in antwoord op Burgermans)
   • Burgermans

    Heeft niets met elkaar te maken. Duitsers zijn noch moslims noch een minderheid.

    (in antwoord op Wilders)
 2. Meneer Dick

  Nederland neemt het stokje van Duitsland over.

 3. Windows 8

  Hoeveel steuntrekkende inburgerweigeraars Turken/Marrokanen heeft Duitsland?

  • Vogelbeest

   Steun is in Duitsland erg beperkt. De uitkeringen zijn relatief laag en kort van duur. Als uitkeringstrekker ben je in Nederland of België veel beter af dan in Duitsland.

   (in antwoord op Windows 8)
 4. Vogelbeest

  Duitsland heeft geen minimumloon, maar wel een goed opgeleide beroepsbevolking. De bevolking profiteert niet erg van de geweldig draaiende economie. De bedrijven echter bulken van het geld en weten niet waar ze het laten moeten,
  Het antwoord op alles is simpel: Verhoog de salarissen. Dan kan de bevolking meer consumeren en groeit de economie.

Reacties niet toegestaan