Totale crypto-apocalyps dreigt

Door het omvallen van miljardenbeurs FTX groeit de dreiging van een totale crypto-apocalyps, waarbij crypto-bedrijven als dominostenen omvallen en beleggers massaal hun cryptomunten dumpen. Nu al is het waarschijnlijk dat de ruim één miljoen klanten van FTX, waaronder ook Nederlandse beleggers, hun inleg kwijt zijn. Dat schrijven FD en Financial Times. Naast FTX heeft ook een andere crypto-uitgever, BlockFi, het terugbetalen van klanten stopgezet.

'Ik ben extreem teleurgesteld', schreef analist Vetle Lunde van onderzoeksbureau Arcane Research. 'De situatie rondom FTX is enorm slecht nieuws. Het zal de aandacht trekken van toezichthouders, grote investeerders afschrikken en waarschijnlijk een halfjaar tot een jaar de cryptokoersen drukken. 2022 is op meerdere manieren een verschrikkelijk cryptojaar, waarin we met zijn allen toekeken hoe alles langzaam voor onze ogen verschrompelde en wegsmolt.'

Eerder dit jaar viel een aantal noodlijdende cryptobedrijven die aan elkaar hadden geleend als dominostenen om. De angst bestaat dat dit nu weer gebeurt, aangezien de markt barst van de mensen die graag enorme risico's nemen. 

De plotselinge ineenstorting van de crypto-uitwisseling FTX roept serieuze vragen op over de toestand van het crypto-ecosysteem.

Bron(nen):   Financial Times  FD