Speculeren met alles of niets opties

Zijn vader Piet was de uitvinder van de aandelenlease, zoon Thijs Bloemink brengt op zijn beurt de binaire optie naar de burger. Bloemink junior's zakelijke initiatief was tot nu toe grotendeels onder de radar van de media gebleven. Thijs Bloemink is een nieuw beleggingsspelletje begonnen: optieclub.nl. Voor de kenners onder u; ja, de naam Bloemink is in de financiële wereld een bekende naam. Het was zijn vader Piet Bloemink die het beleggen in aandelen via 'huurkoop' naar het grote publiek bracht. De vader van het volkskapitalisme werd hij ooit genoemd. De van man de 'winstverdriedubbelaars'. Maar het Bloemink-bloed kruipt waar het niet gaan kan, want ook Thijs is nu in effecten.

Hoewel, effecten? Optieclub.nl is een wat exotisch product. Deelnemers kunnen speculeren - Bloemink mijdt het woord 'gokken' - op koersdaling of koersstijging. Het werkt zo: je zet een tientje in op de voorspelling dat de Dow Jones, de AEX of een andere beurs (realtime) over een uur hoger of lager zal staan en die voorspelling komt uit of niet. Kennis is ook niet vereist, iedereen kan meespelen. Bij winst incasseert de deelnemer 8,10 euro, bij verlies is hij zijn inleg kwijt. 1,90 Euro blijft bij Bloeminks Optieclub hangen. "Ik haal een rendement van 4,8 procent. Mensen hebben het namelijk in meer dan zes op de ten gevallen goed. Wat maar weer bewijst dat het geen kansspel is. Je noemt speculeren op de beurs ook geen gokken."

Maar is het werkelijk speculeren? De alles of niets optie - in vaktaal; de binaire optie van Bloeminks Optieclub voldoet inderdaad aan de definitie van een optie. Optieclub is echter niet bedoeld voor professionele beleggers die met behulp van binaire opties een risico willen afdekken. Dat is in feite ook niet mogelijk. Met de kleine bedragen waarmee op Optieclub kan worden gespeculeerd, kunnen geen portfolio's worden gehedged. Nee, Bloeminks doelgroep is dezelfde die zijn vader ooit had; mensen die in hun ribbroek de golden retriever uitlaten, het volk dat vanaf april in een trainingspak op de camping Mora kroketten staat te frituren en alles wat daar tussen zit.

Bron(nen):   Follow the Money