”Windmolenparken zijn de grootste verspilling van gemeenschapsgeld ooit”

Eerder concludeerde het Centraal Planbureau al dat de windmolenparken die het kabinet op zee wil plaatsen minstens 5 miljard euro meer kosten dan ze opleveren. Een aantal vooraanstaande wetenschappers denkt echter dat dat bedrag nog veel hoger zal uitvallen. ''Dit is de grootste verspilling van gemeenschapsgeld ooit”, zegt Pieter Lukkes, emeritus hoogleraar Economische Geografie in de Telegraaf. Hij spreekt namens een groep andere wetenschappers. Zij hebben berekend dat de kosten veel hoger worden dan nu wordt ingeschat en de opbrengsten lager zullen zijn. Lukkes legt uit: ''Een kilowattuur stroom kost op de markt ongeveer 5 eurocent. Maar Kamp garandeert de windmolenparken een prijs van ongeveer 17 cent. De rest, 12 cent, betaalt de belastingbetaler.'' Het idee is dat de stroomprijs zal stijgen en er dus in de toekomst minder subsidie nodig is. Maar er zijn zoveel windmolens dat er een overschot aan windenergie zal blijven bestaan. De subsidies zullen daardoor eerder oplopen tot 30 miljard euro, dan dat ze onder de door Kamp geschatte 18 miljard blijven. En daar moet je de subsidies voor windenergie op land, bestaande en geplande parken plus de kosten voor de hoogspanningskabels en aanpassing van de centrales nog bij optellen. In totaal komen de wetenschappers dan op een kostenplaatje van ruim 53 miljard euro. Dat komt neer op 500 euro per jaar per huishouden. En verbetert al die windenergie het milieu? Nauwelijks, stelt het CPB. Dat komt onder andere vanwege de handel in CO2-rechten.  

Bron(nen):   Telegraaf  Elsevier    

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Paulraw

  En straks bij oplevering kunnen de windmolens meteen weer worden gesloopt…
  ´Belangrijk nieuws uit de energiewereld: defensieconcern Lockheed Martin beweert dat het binnen dit en tien jaar een werkende compacte fusiereactor zal ontwikkeld hebben. Als de beweringen van het bedrijf kloppen, dan zou
  dat zoveel kunnen betekenen als het einde van alle energieproblemen op
  onze planeet.´
  http://www.futurific.be/lockheed-martin-bouwt-compacte-fusiereactor/

  • kletsmajoor

   Die Compact Fusion Reactor van Lockheed is zeker interessant. In Aviation Week staat een lang artikel met wat (spaarzame) technische details. Een belangrijke kanttekening die gemaakt moet worden is dat er nog geen werkend prototype is. Er zijn wel deelexpirimenten die gunstige resultaten hebben opgeleverd. Ze denken in 5 jaar een prototype te kunnen hebben. Zelfs als dat wat tegenvalt zou het toch een flinke versnelling van de ontwikkeling betekenen t.o.v. megaproject ITER.

   http://aviationweek.com/technology/skunk-works-reveals-compact-fusion-reactor-details

   (in antwoord op Paulraw)
 2. kletsmajoor

  Als techneut verbaas ik me al 25 jaar over de windmolenhype. Iedereen met een beetje technische kennis kan bedenken (en berekenen) dat de onregelmatige output van windmolens de grote showstopper is. (Hetzelfde geldt voor zonnepanelen trouwens.)

  Op zich is het dan wel weer fascinerend om te zien hoe door een combinatie van naïviteit, ideologie, politiek opportunisme en zakelijk opportunisme een heel volk met een gigantische rekening voor een nutteloos systeem wordt opgezadeld en dat dat volk zich toch heel happy voelt omdat ze zo “duurzaam” zijn.

  • Dead Silence

   Als natuurkundige sluit ik mij hierbij volledig aan. Als het zooitje in Den Haag, en dan vind ik dat ik nog beleefd ben, dan vind ik dat men persoonlijk verantwoordelijk gesteld moet worden voor het genomen besluit.

   (in antwoord op kletsmajoor)
  • Apekool

   Dat laatste is precies het probleem: er zijn allerlei gladde praters (type Henk Krol, al dat is eigenlijk nog maar een krabbelaar) die veel geld kunnen verdienen aan de windmolens. Technische installatiebureaus en constructeurs kunnen ook goed verdienen, evenals onderhoudstechnici.

   Zolang alles door belastingbetalende burgers wordt opgehoest zijn er toch eigenlijk geen verliezers?

   (in antwoord op kletsmajoor)
 3. Malky

  Hoe dan ook, de mensen krijgen gelukkig wel de keuze om voor groene
  energie of grijze energie te gaan, dan kunnen de extreem Groenlinksers
  en Partij tegen de Arbeiders voor de verandering op eigen kosten net
  doen alsof ze iets voor het milieu doen, oh nee wacht….

 4. knier

  Oh is niet zo erg hoor, dat verlies kan mooi betaald worden met de mega opbrengsten van de Betuwe lijn.

 5. Vogelbeest

  Stop het geld liever in de ontwikkeling van thoriumreactors. Kernenergie zonder de nadelen.

 6. Burgermans

  Daarbij zijn windmolens helemaal niet duurzaam: om zo’n windmolen te maken en op zee te plaatsen moet net zo veel steenkool worden verbrand als de molen zou besparen. Bovendien zijn ze oerlelijk en vervuilen ze het natuurlijk landschap.

 7. marianne martens

  Nog meer windmolens plaatsen, een kleintje bij je huis of delen met de buren. Zolang er geen alternatieven worden aangeboden doorgaan op de ingeslagen weg. Wat hebben we uiteindelijk aan die berichten waar alles aan de onderwerpen mankeert en vooral wat er niet goed aan is. Waar geen oplossingen of nieuwe ontwikkelingen worden aangeboden. Lees de Journalisten van Honore de Balzac en wij zullen weten wat voor machteloze pionnen wij zijn in het mediagebied.

Reacties niet toegestaan