Apple ontduikt miljarden belasting dankzij Nederland

Apple verdient veel en betaalt weinig. Apple is innovatief met zijn producten en minstens even vindingrijk in het ontwijken van belasting. Dat gebeurt onder meer dankzij fiscale constructies in Nederland.


De New York Times concludeert vandaag dat Apple via fiscale handigheidjes miljarden bespaart.  Apple sluist een deel van zijn geld via Nederland en Ierland naar de Bahama’s. Het heet “Double Irish With a Dutch Sandwich". Grote geldtstromen worden zo vrijwel onzichtbaar. Apple en andere techbedrijven betalen gemiddeld eenderde van de belasting die andere vergelijkbare bedrijven moeten afdragen.
Belastingwetten zijn veelal geschreven voor bedrijven die echt spullen verkopen en niet voor bedrijven die een deel van hun inkomen met digitale producten verdienen. Waar verkoop je een App of software voor iTunes? Je kiest zelf de fiscaal voordeligste plek. Apple is niet de enige. Het geldt ook voor bijvoorbeeld Google, Amazon, Hewlett-Packard and Microsoft.
Een oud-Apple medewerker noemt de constructie via Ierland en Nederland "The worst kept secret in Europe". Het is al langer bekend dat in Nederland heel veel van dit soort fiscale constructies een veilig onderdak vinden. 

Bron(nen):   NYT  TheWeek