Larry Page (Google) wil de problemen van de mensheid oplossen

Larry Page (41) is een van de oprichters van Google. Maar hij wil meer. Hij wil belangrijke problemen van de mensheid oplossen. Page heeft zichzelf vrijgesteld van de dagelijkse beslommeringen van het leiding geven aan Google en richt zich nu op de komende 100 jaar. Welke problemen die de mensheid altijd heeft gehad kan Google helpen oplossen? In een interview met de Financial Times mijmert hij over de grote dingen die Google kan, en wat hem betreft zal, gaan doen. Google had als ambitie en missie het organiseren van de informatie op aarde. Maar er wordt gewerkt aan een nieuwe missie, die verrijkender is. Google wil ook bijdragen aan een samenleving waarin al het nare werk is overgenomen door robots en waar het energievraagstuk voorgoed achter ons ligt door de toepassing van kernfusie. En Google gaat zich, met de enorme rijkdom die het bedrijf bezit, druk maken om al dat soort vragen. De Financial Times vraagt: maar waarom gaat juist Google dat doen? Antwoord van Page: "Iemand moet het toch doen."

Bron(nen):   Financial Times      

14 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Templein

  “Waarom gaat juist Google dat doen?

  Antwoord van Page: “Iemand moet het toch doen”

  Zo’n antwoord stelt niet gerust. Democratie in de wereld is een groot goed en dient bewaakt te worden.
  Toepassing van kernfusie? Hoezo? Wie bepaalt dat?

  Verzamelen van data? Onder welke condities? Hoe zit het met privacy? Welke informatie hoort onder maatschappelijk controleerbaar toezicht te vallen?

  Robots? Hoe zit het met patentaanvragen? En welke inbreng hebben de alfa meedenkers bij robotontwerpen?

  Hoe gaan overheden met google om? Betalen ze netjes hun belastingen? Laten ze zich nog iets gelegen liggen aan de gewone mensheid?

  • Pietje_Precies

   de overheid als eigenaar van het probleem is ook niet zo’n geruststellend idee. In een democratie zijn ook enge krachten die het zomaar ineens voor het zeggen kunnen hebben. De overheid heeft al bewezen een van de grootste privacy verkrachters te zijn. aftappen, rekeningrijden, IPTV camera netwerken etc etc.
   zeker in de politiek zijn alfa’s oververtegenwoordigd. Dat zie je terug in totaal irrationele voorstellen die ze doen. Van Google weet je dat ze uiteindelijk maar 1 ding willen: rendement. Dat is eigenlijk wel een geruststellende gedachte…..

   (in antwoord op Templein)
   • Templein

    Ja, de democratie is helaas ook niet meer zo democratisch als het was. Maar toch kunnen we als burgers uiteindelijk wel een vuist maken, met behulp van de rechterlijke macht en van sommige vertegenwoordigers in de Tweede Kamer. De Tweede Kamer en ook Europa stellen nog wel eens voorwaarden (ook al worden die in Europa door lobbygroepen te vaak afgezwakt). Maar burgers protesteren ook tegen lobbygroepen. Zo klaagden onlangs twee longartsen een ministerie aan vanwege samenwerking met de tabaksindustrie. Op de website Rood Vlees stelt Jaap Donkers dat het ministerie van onderwijs een ambtsmisdrijf pleegt vanwege het gedogen van teveel ongecertificeerde leerkrachten in het middelbaar onderwijs.

    Ik weet niet hoe we ons tegen Google kunnen keren en al helemaal niet als Larry Page veel onderbrengt in allerlei sub ondernemingen en met zijn enorme hoeveelheid geld de wereld al te veel naar zijn hand kan zetten.

    Dan zouden internationale verdragen en ook de Nederlandse overheid voorwaarden dienen te stellen, in het belang van de burgers, lijkt me.

    (in antwoord op Pietje_Precies)
    • FMYO

     Wij kennen weinig to geen democratie in NL gezien dat we iedere 4 jaar een 2e kamer mogen kiezen en de ambtelijke top de feitelijk macht in handen heeft. Zij blijven zitten en hebben alle kennisvan de dossiers….
     Daarnaast doen wij nederlanders niet aan vuisten maken.
     Verder vindt ik he prima as er een bedrijf met teveel cash is die technologie kan sponsoren waar wij wat aan kunnen hebben. Bijvoorbaat complot denken is niet echt nodig. Aangezien we in een democratische rechtstaat proberen te leveren, zou je niet iemand bijvoorbaat al schuldig mogen achten zoals iemand in feite doet door iemands bedoeling bij de start al in een negatief daglicht te stellen?!

     (in antwoord op Templein)
     • Templein

      Het gaat niet om complot denken, maar we moeten ook niet naïef zijn. Het gaat om de kwaliteit van de samenleving.
      Het zou nuttig zijn als journalisten een aantal zaken nagaan die iets zeggen over zijn intenties. Bijvoorbeeld of hij patenten aanvraagt en daarmee de vrije markt blokkeert.
      Bij DWDD was een Delftse student die een speciale drone uitgevonden heeft die binnen zeer korte tijd na een belletje naar 112 bij hartstilstand kan reanimeren. Die student vraagt geen patent aan, wil er niet steenrijk door worden. Hij geeft ieder ander de gelegenheid om het product nog beter te maken.
      Hij krijgt genoeg werkaanbiedingen voor een prima salaris. Dat geeft een duidelijk beeld van iemands intenties. Daar hoef je niet paranoïde voor te zijn, of naïef.

      (in antwoord op FMYO)
 2. kletsmajoor

  Schoenmaker houd je bij je leest!

 3. Vogelbeest

  Google doet al jarenlang zijn uiterste best om de intelligentste mensen ter wereld aan te nemen. Misschien lukt het ze wel.

 4. Burgermans

  Hoogmoedswaanzin/messiascomplex

 5. IwanovKapotjeplov

  Ik zie het niet zo negatief als de meeste mensen hier. Alsof al die gekozen politici het zo geweldig doen. Het valt me wel op dat het vooral de “nerds” zijn die hun vermogen aanwenden in een poging de mensheid vooruit te helpen. Gates heeft malaria de oorlog verklaard en geeft handenvol geld aan het bestrijden van armoede. Paul Allen gooide afgelopen week 100 miljoen dollar in het potje van de Ebola bestrijding; Mark Zuckerberg deed daar nog een 25 miljoen dollar bij. Ter vergelijking, de Nederlandse staat heeft er 5 miljoen euro voor over.

  • kletsmajoor

   De reden dat ik vrij negatief ben over het voornemen van Larry Page is dat ik vooruitgang niet zie als iets dat alleen het resultaat kan zijn van goed georganiseerde projecten onder leiding van mensen die uitzonderlijk visionair zouden zijn. Ik denk dat het proces dat ons vooruitgang brengt veel meer lijkt op de processen in een mierenkolonie. D.w.z. iedereen doet wat hij/zij denkt dat het beste is en doet dat op basis van het beperkte inzicht en overzicht dat een individu heeft als deel van de grote massa. De uitkomst is niet of nauwelijks te voorspellen.

   Dat betekend niet dat ik pessimistisch ben, in tegendeel, de verbazende dingen waartoe een mierenkolonie in staat is ondanks dat ze bestaat uit hele simpele individuen, stemt me optimistisch.

   (in antwoord op IwanovKapotjeplov)
 6. Pietje_Precies

  ja beter dat een commercieel bedrijf dat doet dan een overheid….bij een bedrijf is er nog iets van ratio in wat ze doen. Bij een overheid is het vaak ideologisch, en volledig gesponsord door andermans geld. Neem windmolens……elektrische auto’s…

  • FMYO

   als je dan toch pietje precies heet, waar zijn je argumenten waarom elektrische auto’s niet iets is waar je geld in zou moeten stoppen om deze de huidige te laten vervangen?

   Elektromotor is ideaal voor gebruik in een voertuig. Het rendement ligt ver boven de 90%. Accu issues worden ook geleidelijk opgelost. Plus ze kunnen dienen als buffer om overtollige energie als gevolg van windmolens / zonnepanelen die soms meer leveren dan nodig in op te slaan b.v. Elektriciteit kan je op meerdere manieren opwekken en zelfs als we dat nog met fossiele brandstof dien, dan kunnen de verbranding beter sturen soa er monde schadelijke bijproducten ontstaan dan dat er gebeurt met de verbrandingsmotor. We kunnen nog wel even doorgaan met vooruitzichten voor alternatieve energie opwekking etc. Windmolens zijn niet ideaal – dat klopt en wellicht kan dat beter, de electromotor daarentegen – niet en dat hoeft ook niet direct en is dus super efficient – en vooral in de stad een musthave vanwege 100% trekkracht bij 0 toeren – iets wat je in de stad nogal vaak nodig hebt.

   (in antwoord op Pietje_Precies)
 7. KarlRuprechtKroenen

  Dat wordt al geprobeerd zolang als de mens rondloopt, en al deze pogingen komen in de regel nooit verder dan een bepaalde ideologie en dictatuur om deze op te leggen.

Reacties niet toegestaan