Krugman: "De Apocalyps is nabij"

Hij was al geen optimist wat betreft de eurocrisis, maar vandaag voorspelt Paul Krugman, Nobelprijswinnaar economie en columnist van The New York Times, de Apocalyps.
Plotseling zien we hoe gemakkelijk de euro uit elkaar zou kunnen vallen, schrijft Krugman. Niet over een tijd, maar al binnen een paar maanden, met enorme gevolgen. En de kosten - zowel economisch als politiek - zullen gigantisch zijn. Als het echt misloopt in de eurozone, dan verzekert hij dat we daar flink voor betalen  – zowel financieel als politiek.

Om het niet zover te laten komen moeten volgens Krugman vooral de Europese Centrale Bank en Duitsland zich radicaal anders opstellen. In plaats van bezuinigen moet er hoop worden geboden, vooral aan Spanje en Italië - er moeten voorwaarden worden geschapen voor een economie die bezuinigingen en een depressie redelijkerwijs zou kunnen ontgroeien. Dat kan volgens de econoom alleen als geaccepteerd wordt dat er een aantal jaren een inflatie van 3 of 4 procent plaatsvindt. De ECB en Duitsland voelen daar helemaal niks voor, maar het is de enige manier waarop we de munt kunnen behouden. “De tijd dat Europese leiders tijd kochten met halve maatregelen is voorbij”.

Bron(nen):   New York Times