3 ton boete voor stoute bankier Deuss

De Nederlandse oliehandelaar/bankier John Deuss is vandaag schuldig bevonden aan illegaal bankieren en het niet melden van ongebruikelijke transacties. Hij moet 327 duizend euro betalen.
Het Openbaar Ministerie heeft alles uit de kast gehaald om John Deuss (69) veroordeeld te krijgen. Reden; zijn First Curaçao International Bank (FCIB) werd massaal gebruikt door BTW-fraudeurs in het Verenigd Koninkrijk. De Britse FIOD schat de schade op 7 miljard euro.
Deuss stond tijdens het eerste deel van het strafproces terecht voor illegaal bankieren, het niet melden van ongebruikelijke transactie en het leiding geven aan een criminele organisatie. Het leverde hem na 6 jaar vooronderzoek een boete op van 327 duizend euro. Zus Tineke, volgens het Openbaar Ministerie zijn partner-in-crime, kreeg dezelfde straf. De betreffende bank op Curaçao kreeg een boete van bijna 1,2 miljoen euro.
Volgens de rechter heeft Deuss te weinig actie ondernomen om zijn frauderende rekeninghouders te stoppen. “Deuss heeft bewust het risico aanvaard dat de bank opnieuw gebruikt werd voor BTW-fraude.” Even daarvoor oordeelde de rechter dat Deuss “de grenzen heeft opgezocht en overschreden” en “de integriteit van de financiële sector heeft geschonden.”
De uitspraak lijkt mee te vallen voor voormalig oliemiljardair Deuss, maar de bewezen verklaarde punten kunnen in het tweede deel van het strafproces (witwassen) grotere strafrechtelijke gevolgen voor hem hebben.

Bron(nen):   Follow the Money